Urgammal skog och en ny kunskapsskog!
Om det berättade Torbjörn Elofson, chef för Skog och mark, och Sanna Strömberg som är skogsskötselansvarig hos Holmen Skog för medlemmarna i Naturskyddsföreningen i Finspång, vid en guidad tur nyligen.
En tur som startade vid kurs- och konferensgården Elgsjögården i Rejmyre.
Den urgamla skogen med tallar visade man upp på plats, eftersom den står nära Elgsjögården:
– De äldsta tallarna här är cirka 450 år gamla, berättar Sanna Strömberg.
– Och vi vet inte varför just den här skogen har sparats under alla år, eftersom tallar normalt skördas efter cirka 70-75 år. Men nu får de stå kvar eftersom området är en nyckelbiotop och har höga naturvärden.
Angående kunskapsskogen kunde den inte visas upp på plats:
– Nej, den finns uppe i Sörmland, där vi just nu håller vi på att skapa något som vi kallar för en kunskapsskog. Den ska invigas nästa år och är en skog där vi ska koncentrera forskning, samla in och sprida kunskap om skogen. Både när det gäller skogsbruk, produktion och naturvård.
Vid vandringen i skogen fick deltagarna veta mer om Holmens skogsbruk:
– Bland annat avsätter vi i våra skogar, något som vi kallar för frivillig avsättning. Inom dessa områden skördar vi ingen skog, utan alla åtgärder inom de här områdena görs enbart för att gynna de naturvärden som vi sparar i de här områdena.
Hur jobbar Holmen med avverkningstakten?
– Vi gör vart tionde år en beräkning som simulerar skogens utveckling på 100 års sikt. Från den beräkningen görs sedan operativa femårsplaner för skörd. Självklart planterar vi ny skog där skogen skördats.
Hur stora skador åsamkar viltet i era skogar?
– Ser vi tillbaka några år har vi minskat viltskadorna rejält. Vid en skadeinventering 2008 fann vi att 35 procent av våra tallar i ungskogen betades årligen.
– År 2020 har vi lyckats få ned betade tallar till 13 procent färska skador årligen. Målet för "skogs-Sverige" ligger på fem procent. En balanserad viltstam i Sverige ger en högre tillväxt av värdefulla träd, som bidrar till Sveriges långsiktiga utveckling och råvara att använda för ett fossilfritt samhälle.
Vilka träd skadas mest?
– Klövviltet betar på främst tall men även gran vilket leder till minskad produktion och tillväxt på skogen. Holmen vill dock ha kvar vilt i våra marker, men idag är viltstammarna för stora. Därför agerar vi för ökad jakt, så att vi når de mål som är uppsatta för avskjutning, säger Torbjörn Elofson.