Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Underkänd räddningsinsats

Underkänt! Det betyget ger Michael Maasing Räddningstjänstens insats i samband med stormen Helga, när det gäller Rejmyre med omnejd.

Kritisk. Smeden och deltidsbrandmannen Michael Maasing i Rejmyre är kritisk till Räddningstjänstens insats under stormen Helga.

Kritisk. Smeden och deltidsbrandmannen Michael Maasing i Rejmyre är kritisk till Räddningstjänstens insats under stormen Helga.

Foto: Henrik Jonson

REJMYRE2015-12-07 19:00

Michael Maasing är deltidsbrandman i Rejmyre och även lokalordförande i Finspång för Brandmännens Riksförbund, och han summerar helgens insats så här:

– I fattiga tider måste det skäras i den kommunala budgeten. Tyvärr så har det varit lite väl enkelt att nedrusta skyddet på landsbygden och hålla tummarna för att det ska fungera ändå.

– Nu fick den nya organisationen sig en prövning med Helga och betyget blev underkänt. Det var ett rent under att det inte slutade riktigt illa. Nu är det uppenbart att de som bor utanför tätorten har ett betydligt sämre skydd än de som bor i, trots att lagen talar om att det ska vara likvärdigt.

Har du något exempel?

– Ja, vi fick ett larm klockan 15.15, om att det blåst ned träd över länsväg 1175 strax utanför Rejmyre. Vi åkte ut med de två små ”första Insats”-bilar vi har i byn. Väl där inser vi att det behöver röjas bort träd för att trafiken överhuvudtaget ska kunna komma fram.

– Till vår hjälp hade vi två yxor. Det har sparats in så mycket, att vi inte längre har någon motorsåg. Vi kallar då på förstärkning från Finspång för att få assistans, men det var upptagna på annat håll och vi fick klara oss själva.

– Samtidigt fick vi upplysning av bilister som sitter fast, att det totalt var ett 15-tal träd som låg över vägen, varav ett vid Rippestorp låg riktigt farligt till, en bil hade redan kört in i det. Vi blev nu tvungna att dela upp oss för att försöka förhindra att någon skadas, men det är inte lätt att spärra av en väg när man är själv.

Något mer händelse?

– Ja, i Rippestorp fastnade en buss fullastad med skolbarn och flyktingar. De kom inte förbi trädet. Bussen fick order från sin trafikledning att vända om och ta sig tillbaka till Vistinge. Men hur lätt är det att vända en buss på en smal länsväg?

– Medan bussen stod still började fler träd runt i kring blåsa omkull och situationen började bli farlig. Som tur var, är jag räddningsledare och har då juridisk möjlighet att begära hjälp av allmänheten. Det första jag gjorde var att kommendera in två lediga deltidskollegor som fastnat i bilkön. Därefter lyckades vi med gemensamma krafter få stopp på trafiken på säkert avstånd och få över resenärerna i privatbilar för att få dem från platsen. Utan deras hjälp vet jag inte hur detta slutat.

En jobbig situation för en räddningsledare?

– Ja, men även räddningsledaren vill man ta bort i Rejmyre, precis som redan skett i Hällestad, allt för att spara ytterligare.

– Så man kan krasst konstatera att Finspångs Räddningstjänst i nuvarande form, inte klarar av en sån här händelse på ett tillfredställande sätt. Och det här var inte något extra ordinärt, höststormar kommer det fler av och vi får innerligt hoppas att det inte slutar värre nästa gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om