Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tracy har hittat hem i Rejmyre efter framgången i USA

Tracy Jonsson-Laboy skapade unika kulturevent i USA och försörjde sig på kryssningar. Nu spirar idéerna om Rejmyre. "Det är mycket spännande på gång."

Tracy Jonsson-Laboy stortrivs i Rejmyre och började tidigt att fundera på hur området kan nå sin fulla potential. Under året väntar flera nyheter.

Tracy Jonsson-Laboy stortrivs i Rejmyre och började tidigt att fundera på hur området kan nå sin fulla potential. Under året väntar flera nyheter.

Foto: Linda Månzén

Rejmyre2022-06-12 16:00

Solen strilar in i Engelska Magasinet. Tracy Jonsson-Laboy avslutar just ett telefonsamtal. Det blir 10–20 om dagen som ny platschef och programansvarig för konstföreningen Rejmyre Art Lab.

Efter storstadslivet i USA drömde Tracy och maken Angel om landet. Den drömmen slog in betydligt tidigare än planerat.

– Det är fantastiskt att bo så här, det är det här som är livet, säger hon.

undefined
Tracy Jonsson-Laboy har stora visioner för Rejmyre. Just nu lyssnar hon in de boende i området.

Tracys föräldrar träffades i Karibien men det var i Sverige hon växte upp. När hon var 14 år gick flyttlasset till New York.

– I USA inleds arbetslivet tidigt, så fort man kan. Vid 17 hade jag fulltidsarbete inom ett båtbyggar-after school program, som en fritidsverksamhet, där jag var båtbyggarassistent och pedagog.

Efter high school fortsatte hon inom båtbranschen och seglade mycket. I 20-årsåldern återvände hon till Göteborg för att plugga, men var på en helt annan plats i livet än sina gamla vänner.

– Jag hade bott i Haiti och tänkte mycket på utveckling, hur folk bor och lever och vad det är som gör skillnad.

undefined
Båtar är ett återkommande tema i Tracys liv. Bilderna är tagna när hon har arbetat på olika skonare.

Tracy återvände till New York och blev mäklare för ett företag som köpte upp stora byggnadskomplex. Nästa steg blev att studera byggnadsvård och hur man förvaltar gamla byggnader och områden på Rhode Island.

– Det är en industrivagga, på ett sätt likt Rejmyre, med industrikomplex som väntar på någonting. Jag älskar sådana utrymmen. Att man lever i det förflutna och framtiden på samma gång.

– När jag ser en plats tänker jag först vad har det varit? Vad har hänt? Vem har varit här? Vad har fungerat och vad är det som gör att det inte fungerar längre? Jag skippar typ nu och tänker: vad gör vi om? Vad tar vi in? Vem är kvar och vad gör vi i framtiden?

undefined
Tracy har arbetat med kultur på flera olika sätt, här är ett axplock. Sista bilden är tagen på ett event The (Anti) Gala med 57 deltagande konstnärer och 300 besökare, som hon var projektledare och värd för.

Under sex år var Tracy spindeln i nätet i en konstnärskrets. Halvårsvis arbetade hon som seglare för att kunna arbeta ideellt med konsten resten av året. Genom sina riksantikvariekontakter fick hon tillgång till unika lokaler.

– Tack vare det kunde jag skapa väldigt speciella konstevent. Jag var bäst i min krets på att söka stöd, men också på att bygga program och evenemang som folk ville ta del av.

Hon startade eget, blev konsult och lärde sig nyttan konstnärer kan göra för en kommun.

Allt detta ligger nu till grund för arbetet i Rejmyre.

undefined
Tracy Jonsson-Laboy stortrivs i Rejmyre och började tidigt att fundera på hur området kan nå sin fulla potential. Under året väntar flera nyheter.

Vägen hit började genom bekanta i USA, som tyckte att Tracy skulle träffa Rejmyre Art Labs grundare Sissi Westerberg och Daniel Peltz. Nu bor hon och maken Angel ett stenkast härifrån.

Vi passerar smedja, kafé, glasbruk och butik. Tracy ser att spännande saker gror. Själv tror hon på att utveckla på flera sätt. Kanske ateljéer på outnyttjade övervåningar?

– Det finns så himla mycket bra här, som jag tror att man lätt kan missa – och ännu bättre kan det bli.

Förhoppningen är att involvera allmänheten mer. Ett exempel på det är projektet som inleds 27 juni då alla som vill får vara med och bygga upp ett konceptuellt framtidsmonument bakom Engelska Magasinet. Det blir konst, mat och interaktion.
 

undefined
Tracy känner att hon har blivit mottagen med öppna armar. Här är hon med Anna Karlsson på kaféet i hantverksbyn.

I år väntar nyheter som vinterverksamhet i Engelska Magasinet och utökning av Konstlabbet, för barn och unga, i hopp om att engagera äldre barn.

– Vi får se vad vi hinner och vad som behövs. Oavsett är det mycket spännande på gång.

Tracy Jonsson-Laboy sneglar på Skogsröjet och känner att Rejmyre Art Lab och hantverksbyn kan locka fler.

– Jag vill att närsamhället ska känna kärlek och att det är viktigt att ha konst och kultur här.

Tracy Jonsson-Laboy

Ålder: 37 år.

Familj: Maken Angel, som arbetar som datorprogrammerare och musiker. De träffades som tonåringar i New York City vid statyn "The Cube" i East Village.

Aktuell: Ny platschef och programansvarig på Rejmyre Art Lab – Center för Studier i Periferin.

Om Rejmyre: "Det är som en liten kulturell diamant i en krona, här i mitten av skogen. Det har mycket potential och historik – och det är erkänt. Jag älskar sådana utrymmen. Det finns mycket energi här i bruket. Och alla är så himla trevliga!"

Karta: Rejmyre Art Lab Center for Peripheral Studies & Konstlabbet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!