Med anledning av framtidsoron för vindkraftsplanerna i området kommenterar Nils Ringborg, talesperson för Holmen i vindkraftsprojektet.
Vad tänker du när du hör att företagare är rädda för att deras livsverk ska gå förlorade?
– Jag tror det är viktigt att hålla två tankar i huvudet samtidigt när vi diskuterar dessa frågor. Självklart för vi en dialog med boende och företag inom området. Det kommer vi även att göra med Sandviks spa. Vi gör den här satsningen för att stärka näringslivet och skapa arbetstillfällen i regionen. Vi har till exempel sett hur tusentals arbetstillfällen hamnade utanför Skellefteå när Northvolt valde att lägga sin tillverkning där i stället för här hos oss då vi här i regionen inte kunde garantera el-tillförseln.
Kan ni stötta på något sätt i det fallet, justera verkens placeringar, till exempel?
– Vi tittar nu på om det finns möjligheter att justera och förbättra förslaget och det gör vi utifrån inlämnade synpunkter i samrådet. Vi har för närvarande inga planer på att stötta enskilda företag. Vi behöver komma längre i processen för att svara på den frågan. Men generellt så är svaret nej.
Kan ljudet och ljuset från vindkraftverken bli förödande för Sandviks spa?
– Vindkraftverken kommer att inte ge ifrån sig mer ljud än vad Socialstyrelsens nuvarande riktlinjer tillåter. Det är 40 decibel A för ljud från vindkraftverk vid bostäder, vilket motsvarar svag radiomusik. Ljudnivåerna är inte högre än från många andra förekommande ljudkällor i miljön. Ljus från vindkraftverken är varningsljus för flyget. Vi redogör tydligt för all påverkan i vår miljökonsekvensbeskrivning samtidigt som vi följer forskning och nya rön.
Hur är responsen från allmänheten?
– Det är tydligt att vindkraften väcker känslor. Positiva och negativa. Många är nyfikna och vill veta mer om vindkraft och bakgrunden till projektet. Andra är mer avvaktande och negativa. De vill veta mer om placeringen och om exempelvis ljud, reflexer eller ändrad landskapsbild påverkar just dem.
Har människors oro varit av den omfattning du väntade dig?
– Vi har erfarenheter från egna vindkraftsprojekt i Varsvik i Norrtälje och Blåbärsliden i Skellefteå, där det varit i ungefär samma nivå som i de tre områdena som vi nu talar om. Vi tycker det är viktigt att lyssna på de som säger sig ha något att berätta och har därför utökat tiden för samrådet till 12 november.