Stav - en livsstil
I helgen hölls ett annorlunda träningsläger i Rippestorp utanför Rejmyre. I stav. Det är ett, för de allra flesta, okänt träningssystem för både kropp och själ, som består av stridskonst, läkekonst och hantverk. - Det ger ett lugn i vardagen och man slipper stress, säger Arnulf Gullberg.
Den långa staven är ett av nio olika vapen inom stav. Arnulf Gullberg, t v, och Carljohan Håkansson, har båda 15 års erfarenhet av japanska stridskonster. Men när de upptäckte stav bytte de lära utan att tveka. Foto: Gunnar Johansson
Foto:
- Den ska gå in genom ögat, men det försöker vi undvika, berättar Arnulf och ler.
Stridskonst
Både Arnulf och Carljohan har 15 års japansk stridskonst bakom sig, men när de upptäckte stav för snart tre år sedan, bytte de lära utan att tveka.
Stav kommer ursprungligen från Norge och är en gammal familjetradition från 600-talet. Den spred sig så sent som på 1990-talet vidare till England när Ivar Hafskjöld, som är ättling till skaparna, bestämde sig för att börja undervisa.
Handfull i Sverige
I Sverige finns det knappt tio stavutövare idag. Eftersom de bor så utspritt i landet försöker de träffas åtminstone en gång om året för att träna tillsammans. Det var ett sådan träningsläger som ägde rum vid sjön Övre Ripplingen i Rippestorp i helgen, med fyra deltagare.
I England finns det ett 20-tal personer som sysslar med stav. Det förekommer även i Danmark, Tyskland, Japan och Australien.
- Stav är någonting jag har med mig varje dag. Det ger ett lugn i vardagen. Man slipper stress, får en annan attityd till samhället och kan ägna sig åt det väsentliga i livet, säger Arnulf, som har rest från Växjö.
- Det är en återspegling av hur man levde och det man behövde för att klara sig, fortsätter han.
Stav är inte religöst. Det är inte heller en ren kampsport och det går inte att tävla i stav.
- Målet är att utveckla sig själv. Att kalla det för kampsport är missvisande, för det är bara en liten del, säger Carljohan.
Istället kan man se det som ett träningssystem och en livsstil, som bygger på generationers erfarenhet av hur man ska leva sitt liv. Förutom stridskonsten innehåller stav även läkekonst och hantverk av olika slag. Men på träningslägrena kommer det mest att handla om strid och vapen, eftersom det är bitar som är svåra att träna ensam. De nio olika vapnen inom stav är lång och kort stav, spjut, långt och kort svärd, huggkniv, yxa, kniv och sticka.
Arnulf och Carljohan vänder sig mot solen och börjar göra trälens 16 runställningar. För en oinvigd påminner det om yoga eller qi gong. Det är långsamma koncentrerade rörelser under tystnad. De andas ljudligt för att fokusera medvetandet och lyfter sedan först armarna framför sig och böjer sig sedan ner mot marken. Runställningarna ger balans, styrka och smidighet.
Personanpassat
Stav är anpassat efter personligheter. Det finns fem grundprinciper inom stav, eller fem olika personligheter. De flesta människor passar mer eller mindre in i en personlighet. Dessa är trälen, karlen, hersen, jarlen och kungen.
- Trälen är en hemsk människa. De går alltid undan och tar aldrig en konflikt, berättar Arnulf, som själv är herse.
Karl är en fri man, som tycker att hans hem är hans borg. Hersen har kontrollbehov, jarlen är intellektuell och kungen är helt enkel kung.
- För den moderne skandinaven är det kanske mystisk vidskeplighet idag, men förr var det en del av tron och världsbilden. Det handlar om att upprätthålla den förciviliserade ställningen, säger Carljohan, samtidigt som det piper till i en mobiltelefon.
Helt bort från civilisationen kan nämligen inte ens en stavutövare ta sig.