– Nej, för några år sedan var det lite segt och jag tyckte det var för mycket jobb. Men de sista åren har det flutit på riktigt bra och det blir faktiskt roligare och roligare. Det känns som vi landat, har bra folk med på alla positioner. Det känns lättarbetat, konstaterar Stefan.
Första Skogsröjet genomfördes 2006 av en något skakig musikförening i Rejmyre. Inför 780 betalande åskådare spelade band som Hardcore Superstar, Kalle Baah och Liverpool.
– Det var aldrig tänkt att bli någon följetong, tanken från början var att det skulle vara en kul grej och sedan var det bra med det, berättar Stefan och skrattar.
Skogsröjet blev så mycket mer. För musikföreningen och hela Rejmyre.
2017 års upplaga har summerats. 2 000 besökare på torsdagen, 6 000 på fredagen och lika många på lördagen lyssnade på band som Amaranthe, Saxon, Yngwie Malmsteen, Sonata Arctica och många andra.
– På det stora hela fungerade allting jättebra. På lördagen kom det ett riktigt skyfall som gjorde att många i publiken ville söka skydd under tak. Det blev väldigt trångt i serveringstälten och bara tusen personer kvar vid scenerna, vilket förstås var tråkigt för banden som spelade. Till nästa år funderar vi på att slå upp ett stort tält på gräsytan mellan scenerna där folk kan ta skydd, förklarar Stefan och fortsätter:
– Det är också viktigt ur säkerhetssynpunkt. Det blev inte optimalt när 3 000 personer skulle samsas under tälttak som var dimensionerade för 1 500 personer.
Att ge något tillbaka till ”byn” är viktigt för musikföreningen. I Rejmyre bor det cirka 900 personer, under de tre festivaldagarna är det många av dem som är inblandade på något sätt och bidrar med ideella arbetstimmar.
– En del av överskottet ska vi investera i Rejmyre. Det är hela tiden vårt mål. Alla arbetar ideellt med Skogsröjet, annars skulle det inte gå. Nu håller vi på och tittar på en minigolfbana, där även andra aktörer vill vara med och bidra. Med tanke på de föroreningar som finns i marken kring glasbruket, måste vi först veta att marken är okej. Vi har med oss byarådet, kommunen och ägarna till glasskiosken så det känns spännande.
En ny ishockeyrink är ett annat projekt som ska genomföras med hjälp av pengar från Skogsröjet.
– Det står still just nu. Det är ingen som riktigt vet vem som har ansvar för marken. Marken ägs av kommunen, men det finns ett avtal om att idrottsföreningen ska sköta den. Så just nu ligger bollen hos Vallonbygden (det kommunala fastighetsbolaget), säger Stefan.
Nästa år genomförs Skogsröjet 3–4 augusti, med akustiska spelningar redan på kvällen den 2 augusti. Fyra band har släppts. Det är Dokken, The Quireboys, Freedom Call och Evergrey.
– Dokken spelar sällan i Sverige. Tror de gjort tre spelningar i Sverige de 15 senaste åren, så det är kul att de kommer till oss.
Dokken är ett amerikanskt hårdrocksband bildat 1978. De är mest kända för låtarna ”Dream warriors”, ”In my dreams” och ”Alone again”. De har sålt cirka tio miljoner skivor världen över.
I år spelade 28 band på de två festivalscenerna.
– Vi fick mycket beröm för vår lineup i år. Det är nog bättre att satsa på fler bra band med hög kvalité än att lägga mycket pengar på ett stort band, anser Stefan Englund.
Vilka band han förhandlar med vill han inte säga.
– Nej, det bygger upp förväntningar och blir det sedan inte det bandet så blir det fel. Visst har jag mina favoriter som jag vill ha till Skogsröjet, men om det är möjligt är en annan sak, säger festivalgeneralen som är lika taggad som vanligt inför 2018 när Skogsröjet fyller tonåring.