Det var under lördagen som händelsen inträffade vid Hunnebackefjärden i Rejmyre.
– Det var ett sällskap på totalt fyra personer, varav tre hade gått igenom isen, men den fjärde personen larmade. Vi använder oss av längre brädor vid vattenlivräddning, en sorts flytbrädor. När vi tog oss ut till platsen var personerna som hamnat i vattnet uppe på isen, kraftigt nedkylda, säger Mattias Ström, insatsledare vid räddningstjänsten i Finspång.
Han berättar att flera räddningsresurser larmades för att hjälpa till vid nödsituationen.
– I det här fallet var deltidsstyrkan från Rejmyre först på plats, sedan anlände räddningsstyrkan från Finspång. Kustbevakningen skulle komma och hjälpa till med helikopter. Svävare från Motala och dykresurs från Norrköping larmades också, men de kunde vända tillbaka när vi hade kontroll på situationen.
Trion som hamnade i vattnet ska ha befunnit sig cirka 50 meter ut på sjön från land och uppges ha varit i vattnet i ungefär 15 minuter.
Hur länge går det att klara sig i kallt vatten?
– Det beror mycket på omständigheterna, till exempel hur kallt vattnet är, om man har mycket kläder på sig och om det är strömt i vattnet, säger Mattias Ström.
Ambulanspersonal gör en medicinsk bedömning när de undersöker drabbade som varit nedkylda.
– Det är viktigt att snabbt få på torra kläder och bli varm. I lördags var tre ambulanser på plats, så trion som hamnade i vattnet kunde åka i en varsin ambulans.
Bör man ge sig ut på isar, som kan vara svaga?
– Man ska vara försiktig. De här personerna som drabbades upplevdes rutinerade, hade rätt utrustning som kastlinor, isdubbar och ispikar. Men det är den här tiden på året som värmen och smältsnön börjar komma.
Räddningstjänsten i Finspång har inte ryckt ut på någon liknande incident denna vinter.
Brukar det vara några "isincidenter" under vintersäsongen?
– Folk är ute och pimplar och åker långfärdsskridskor, men generellt är folk försiktiga. Vid händelsen i helgen var det inget fall där kunskapen var bristfällig hos de inblandade.
Räddningspersonalen tränar regelbundet på hur de ska agera vid vattenlivräddande insatser.
Vilka råd vill ni ge personer som är ute på isarna?
– Var försiktig, kolla varje sjö specifikt. Gå inte ut själv, meddela andra om du ger dig ut, använd sunt förnuft. Det kommer gradvis bli varmare, så iaktta försiktighet, konstaterar Mattias Ström.