Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rejmyre har fått en futuristisk paviljong: "Superkul"

Nu har Rejmyre Art Lab invigt sin nya futuristiska paviljong, "Tillflyktspaviljongen" i Rejmyre.

Den futuristiska paviljongen är ett nytt inslag i Rejmyre. Den ska användas av konstnärer men även lokalbefolkningen kan boka den för möten.

Den futuristiska paviljongen är ett nytt inslag i Rejmyre. Den ska användas av konstnärer men även lokalbefolkningen kan boka den för möten.

Foto: Louise Johansson Waite

Rejmyre2023-05-13 19:00

Tillflyktspaviljongen, The Refuge, eller Tillflykten, som byggnaden kallas är initierad av konstnären Daniel Peltz och ritad av den berömda danska arkitekten Kristoffer Tejlgaard, som bland annat ligger bakom ”Dome of Visions” som stod vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. 

Byggnaden, som invigdes den 6 maj, är skapad genom en rituell byggprocess under sommaren 2022, utformad av Daniel Peltz och koreografen Anna Asplind, där lokalsamhället, besökare och konstnärer gemensamt sammanfogat byggnadens yttre skal, samtidigt som de utbytt minnen som relaterar till känslan av trygghet, frihet eller att vara älskad. 

Geometrin till paviljongen är en samtida tvist på den amerikanske formgivaren Buckminster Fullers ikoniska dome från 60-talet och består av CNC-utskurna skivor av återvunnen polykarbonatplast, som monterats ihop. 

Konstruktionen är ett experiment där återanvänt material och modern teknik används för att skapa en annan klimatzon i form av en passivuppvärmd, transparent kupol. En inre byggnadsvolym i trä med ateljé- och mötesutrymme skall fungera även under vinterhalvåret.

Platsen: mitt i hantverksbyn, mellan de olika gamla bruksbyggnaderna, bakom glasbruket, bredvid det engelska magasinet där Rejmyre Art Lab har sin huvudsakliga utställningsverksamhet.

Enligt Louise Johansson Waite, programansvarig vid Rejmyre Art Lab, är det här en unik, helt ny typ av projektateljé och mötesplats som kommer att vara möjlig att boka för regionens konstnärer. Också lokalbefolkningen kan använda paviljongen för möten.

undefined
Paviljongen invigdes den 6 maj.

– Det har varit ett spännande stadium att göra klart den – nu känns det också superkul att se vad som kommer att hända med den, vad den kommer att fyllas med för aktiviteter, säger Louise Johansson Waite.

Två konstnärer är redan på plats. Det är residenskonstnärerna Anx Kupiainen, Norrköping, och Samineh Asri, Linköping. 

Rejmyre Art Lab driver ett konstnärligt forskningstema: Refuging, eller Tillflykt. ”Hur blir en bruksort som producerar glas, en bruksort som skapar tillflykt?” skriver Daniel Peltz, konstnärlig forskningsledare på Rejmyre Art Lab. 

En del av Peltz påstående är att Rejmyre är en värdefull plats, en plats som är värd att investera i. Att satsa på ny arkitektur och extravaganta mötesplatser i storstäder är inget ovanligt. Mer ovanligt är det på en bruksort som Rejmyre. Byggnaden blir ett sätt att utmana och omvärdera glesbygdens position i samtidssamhället.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!