Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rejmyre gick i täten

På lördagen var det invigning av Östgötadagarna. I år var det Rejmyre som hade fått äran, och hantverksbyn fylldes snabbt med folk.

Foto: Titti Olovsson

REJMYRE2011-09-05 03:00

Dagen inleddes med fika tillsammans med landshövdingen och kommunalråd. Årets Östgötabulle är gjord av Anna Helldorff, och smaksätts med lingon. Ett recept med inspiration av lingonkakor från Regna.

- Den var god! Jag bakar inte själv, men den här kommer jag köpa. Så blir det fika på slottet med bullar och kokkaffe, precis som förr, säger Elisabeth Nilsson, landshövding.

Elisabeth invigde även förra årets Östgötadagar i Skänninge.

- Då fick jag träffa Birger Jarl. Han bodde i trakten där sa han, säger hon och ler.

Spinna vidare
Efter fikat börjar invigningen i Engelska magasinet. Musik på slagverk i järn från Rejmyre Smedja, tillsammans med kontrabas och violin.

- Rejmyre Smedja har haft ett samarbete med Kungliga musikskolan. Det är väldigt roligt, säger Gunnel Andersdotter, arrangör.

Vikten av landsbygden och alla hanverkare tas upp i talen under dagen.

- Det är en trend med hantverk som pågår runt om i Sverige. Det satsas mycket på hantverk och konst. Det är en framtid att spinna vidare på, säger kommunalråd Anders Härnbro, i sitt tal.

I samband med Östgötadagarna utses varje år en landsbygdsstipendiat, som får ta emot ett stipendium på 10 000 kronor. Årets stipendiater är Agnes Johansson, Pia Fohlin och Kalle Johansson från Börslycke Gård.

- Det betyder jättemycket för oss! Vi vill tacka alla så mycket, säger en rörd Pia Fohlin.

Carina Nohrs är projektledare för Östgötadagarna och har jobbat med det sedan i mars.

- Det är drygt 150 deltagare i 13 kommuner som är med. Deltagarantalet har ökat kraftigt under senare år. Det är positivt att företagen ser nyttan av samverkan med varandra, säger hon.

Marknad med tomtar
På torget i Hantverksbyn var det marknad med några knallar. Tovade handledsvärmare i angoraull, saft och handsydda väskor var några av produkterna som fanns att köpa. Hantverksgården i Ledberg sålde Östgötatomten. Eva Ahlström har tillverkat den efter en trollik tomte från förr. Mamma Elvy Fredriksson står och säljer nissarna.

- Visst är tomten fin. Den säljs med lite östgötsk mossa, och har en liten blåklint på sin luva, säger Elvy Fredriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om