– Vi kommer att finnas i Rejmyre Hantverksby, där vi kommer att visa upp brandbilar från Räddningstjänsten i Finspång och en inlånad äldre stegbil från Brandkårsmuseet i Simonstorp, berättar smeden Michael Maasing, som själv är deltidsbrandman i Rejmyre.
Här är berättelsen om tillkomsten av Rejmyre deltidsbrandkår:
"En kall februarinatt 1940 ljöd sirenen på Reijmyre Glasbruk. Sjukstugan med 18 patienter stod i brand. Man hjälptes åt så gott man kunde med att evakuera de boende så inget människoliv gick till spillo.
Brandkår från Norrköping kallades till platsen, vatten fick tas från Lillsjön då allt annat var fruset. En motorspruta fick köras ut på isen, där ett hål höggs och 600 meter slang fick dras.
Men då släckarbetet kunde påbörjas först två timmar efter branden startat, fanns inte mycket att göra
Sjuksalar och operationsrum med dyrbar utrustning gick inte att rädda.
Frågan om egen lokal brandkår aktualiserades med denna kostsamma brand.
Senare under samma år bildades Hävla Borgarbrandkår med station och fordon i Rejmyre. På den här tiden tillhörde Rejmyre Hävla kommun."
– Sedan den tiden har det funnits en deltidsbrandkår på orten, berättar Michael Maasing. Då Rejmyre uppgick i Finspångs kommun har också brandkåren organiserats därefter och man är sedan lång tid en del av Finspångs Räddningstjänst.
Idag består den utryckande styrkan av två första insatspersoner, som med mindre fordon rycker ut direkt till olyckan från arbetet eller hemmet. Vid större händelser kan fler ansluta via fri inryckning och reservfordon hämtas från stationen bredvid Rejmyre Gestgifveri.