Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Redan jul på Galleri Reijmyre

På Galleri Reimjyre är det redan jul. Glasbrukets sju konstnärer förmedlar en påtaglig jul- och vinterstämning i den nya utställningen som öppnade i lördags.

Gun Lindblads organiska former.

Gun Lindblads organiska former.

Foto:

REJMYRE2004-11-19 06:00
Ett långt gästabudsbord i vitt, rött och grönt står dukat med med bruksglas från flera av formgivarna. Dessutom har var och en skapat sitt eget "bord", där de tolkar julen på sitt sätt. Både bruksglas och konstglas finns representerat på utställningen. Det mesta, men inte allt, tillverkat på Reijmyre glasbruk.
En av Monika Bratts klassiska Reijmyreprodukter finns framtagen exklusivt för utställningen i en begränsad upplaga, en liten skål i rött, Reijmyres kännemärke framför andra.

Gran som är bord
Margareta Hennix bord är samtidigt en gran, utsågad i trä som målats ljust grön. Hon har "klätt granen" med sina egna produkter. Mest glas, där ljusskålar i rött och grönt tjänar som julgranskulor. Också porslin finns, tallrikarna "Paket", som hon formgivit för Gustavsberg, vita med röda snören.
Filippa Reuterswärds nylanserade serie "Boule" finns på det dukade bordet.
- "Boule" kom 1996, berättar Filippa Reuterswärd. Då gjordes de slipade linjerna på föremålen en och en vilket blev väldigt dyrt. Numera kan de tre linjerna slipas samtidigt.
Serien, som är inspirerad av spelet boule och har bouleklotets rundning, består av äggkopp, assiett, portionsskål och kaffemugg, som saknar öra.
- Jag utgick ifrån fransmännens sätt att dricka kaffe ur keramikskålar och gjorde en skål i glas, berättar Filippa.

Tyg och metall
Filippa Reuterswärd arbetar i många material, på utställningen visar hon sitt tyg "Snurr" och det lilla julträdet ljusstaken X-tree i metall. Både tyg och ljusstaks-träd finns i rött, som ger en självklar julassociation. Men även den stramare, svartvitt gråa färgställningen
Thomas Harila Carlgrens ljusstake "Athena" kan vara så mycket mer än ljusstake, kan vi ser på utställningen. I två storlekar och i två utföranden - transparent och vit - räcker för att skapa omväxling, både i funktion och utseende. Den kan tjäna som ljusstake, hyacint-glas, mat- och dryckeskärl med mera. Det finns inget självklart upp eller ner , "Athena" fungerar år båda hållen. Någon komplementprodukt och litet tillbehör - simsalabim enhetlighet och mångsidighet på en gång.
Gun Lindblad visar tre objekt med vinterassociationer. Det är objekt i stora generösa, organiska former med titlar som "Snöpäron med optik", "Äpple" och "Päron". Gun Lindblad berättar att hon inte haft tid att göra något speciellt för julutställningen.
- Jag har haft många beställningar och de har fått gå före.
Berit Johanssons serie "Afrodite" med glas och karaff i en kombination av klart glas och milt blått eller grönt, i mjuka "bucklor" kombineras med färgstarka föremål som visas på en bädd av frostade glasbitar som ger illusionen av isig snö, med en mild belysning underifrån. Mycket effektfullt.
Förutom de nämnda finns även Jonas Roth och Claes Uvesten representerade på utställningen som pågår t o m den 12 december.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om