Hur det går till att få en fast anställning kan se ut på olika vis.
– Haha. Jag skrev något i stil med att jag inte vet vad jag kan bidra med, men jag vill jobba på glasbruket. Motfrågan jag fick från Viktor handlade om att jag fick berätta vad jag är bra på och vad jag tycker är kul?, säger Rebecca när vi ses för en pratstund under julmarknaden i Hantverksbyn.
Hennes längtan till att arbeta på glasbruket övertygade snabbt vd:n och sedan tre månader tillbaka är Rebecca, med rötterna i närbelägna Igelfors, besöksansvarig för glasbruket.
– Grejen är att jag alltid har velat jobba på glasbruket. Många från min familj arbetade här redan i början på 1900-talet. Bland annat min farfars far, farfar och hans bror. Vi har alltid haft glas från Rejmyre hemma och pratat mycket om glas. Dessutom är jag utbildad konsthistoriker, berättar Rebecca.
Under flera decennier har Reijmyre glasbruk haft det tufft, med flera konkurser och nya ägare i en ojämn ström.
– Det är det som gjort att jag inte vågat försöka få en anställning tidigare. Men när min pappa skickade en tidningsartikel om Viktor, då förstod jag att han är rätt person att leda glasbruket mot framtiden. Då försvann min tvekan, säger Rebecca och skrattar.
Glasbruket i Rejmyre och övriga aktörer i Hantverksbyn lever förstås till stor del på att turisterna vill komma dit.
– Att expandera turist- och besöksnäringen är mitt huvuduppdrag. Ett viktigt spår som jag arbetar för fullt med, är att få till en bra helhetsupplevelse, tillsammans med andra företag i närheten. Det handlar inte bara om oss, utan vi vill knyta samman allt som är bra och bli som en "bläckfisk". Då kan vi sälja in helhetsresor som ska locka fler personer.
Hon vill också utveckla själva upplevelsen för besökarna på glasbruket.
– Det är något utöver det vanliga att kunna kliva rakt in på en arbetsplats och hänga med några av världens bästa glasblåsare, när de arbetar. Nu försöker vi få till en bättre upplevelse där våra besökare ska få till sig efterbearbetningen på ett bättre sätt, förklarar Rebecca.
Finns det mer du vill göra för att locka besökare till glasbruket?
– Vi måste marknadsföra oss ännu mer mot företag. Att det är en kul företagsaktivitet att komma hit och prova på glasblåsning. När det nya destilleriet är igång med sprittillverkning, så blir det också en "grej" till som vi som hantverksby kan erbjuda.
Utifrån kan det kännas som att samordningen i Hantverksbyn är sådär, öppettiderna mellan butikerna varierar kraftigt.
– Det är en utmaning vi har, speciellt när det gäller privatpersoner. Vi måste ha mer av likadana öppettider. Du vill säkert besöka minst tre butiker om du åker hit, du vill kunna ta en kaffe och en bulle och kanske också äta en bit mat. Vi behöver hitta en kontinuitet, säger Rebecca.
Hur ser drömscenariot ut?
– Att butikerna i Hantverksbyn ska kunna ha öppet 10-17 eller 10-19 fem dagar i veckan. Om fem år har vi växt och är en destination att räkna med. Det känns verkligen positivt nu, annars hade jag inte varit här.
Övernattningsmöjligheter i anslutning till glasbruket och Hantverksbyn är en evig fråga.
– Det är klart att det skulle underlätta och få hit fler konferenser. Vi har det med i planen framåt, frågan är bara när det kan bli aktuellt, säger Rebecca Pihl och ser sig om i en glasbutik med många besökare.