Turbin. Säger man det ordet i Finspång tänker nog de flesta på Siemens. Men i Rejmyre handlar det om något annat. Det handlar om glas.
- Jag gissar att den här serien, är bland det mest kända inom pressat glas från Rejmyre, berättar Weine Holm från Rejmyre Hembygdsförening.
Lätt och svårt
Det är föreningen som driver museet vid glasbruket. Varje år tar de fram ett tema för utställning. I år blev det pressat glas.
- Här började man tillverkningen 1836 vilket innebär att Reijmyre var först i Sverige med att pressa glas. På den tiden var det mest fat och skålar av olika sort som producerades, berättar Weine Holm.
Att tillverka pressat glas var relativt enkelt. Dessutom en tacksam metod som lätt dolde skavanker. Tack vare det kunde man använda en sämre glasmassa och priset gjorde att glaset kom in i det svenska folkhemmet. Men allt i processen var inte enkelt.
- Att ta fram formarna var svårt eftersom pressat glas ofta hade mycket krusiduller som skulle dölja skavankerna, säger Weine Holm.
Monica tillbaka?
Att besöka museet är helt gratis och drivs ideellt av Rejmyre hembygdsförening. Att låta folk lära sig sin historia, är en stor del till varför eldsjälarna driver museet.
- Det är historian som gör människan. Utan den är man helt naken, säger Weine Holm.
Den inkomsten som föreningen har är från lotteriförsäljningen. Men en önskan till finns med.
- Vi hoppas på att få tag i någon som sponsrar oss. Då har vi glasbrukets tillåtelse att tillverka pressat glas ur servicen "Monica" igen, säger Per-Inge Jansson, ordförande i föreningen.