Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Premiärsäsong för Reijmyre stengods

Klassiska former kombinerade med ett eget formspråk. Så arbetar Lars Andersson och Eva Isaksson med sin kollektion på Reijmyre stengods.
Ett 20-tal produkter har de tagit fram hittills. Minst ett 30-tal kommer det att bli.
- Fast det stannar kanske inte med det, säger Lars.

Lars Andersson och Eva Isaksson 
komboinerar klassiska former med ett eget formspråk.

Lars Andersson och Eva Isaksson komboinerar klassiska former med ett eget formspråk.

Foto:

REJMYRE2004-09-02 06:00
Detta är första sommarsäsongen för Reijmyre stengods - fast den blev bara halv.
Det tog tid att göra färdigt lokalen i Rejmyre hantverksby, få upp hyllor och butiksinredning, få igång brännugnen och sätta igång produktionen.
- Nästa sommar blir den första "riktiga" sommaren för oss, säger Lars, men vi tycker ändå det gått bra i år.
Butiken och verkstaden ligger i direkt anslutning till varandra, besökarna kan lätt titta in i verkstaden.
Förutom de två drejskivorna finns här hyllor fulla med, krukor, fat och kannor.
Föremålen befinner sig i olika stadier i tillverkningsprocessen. Nydrejat, drejat i förra veckan, på väg att torka, helt torrt. Det är lätt att se vilka föremål som är torrast - de är ljusast.

Öppen låga
När föremålen är helt torra är det dags för saltglaseringen. Det speciella med den är att bränningen sker med öppen låga.
- Det innebär ugnar som eldas med gasol eller ved istället för el, säger Lars. De flesta keramiker använder el-ugnar. Vi är ganska ensamma om att använda saltglasyr.
Saltglasering har funnits i Sverige sedan slutet av 1700-talet, men har funnits sedan medeltiden.
Saltglasyren är genomskinlig, vilket innebär att produkterna har lerans egen bruna färg. Det betyder inte att allt är likadant, ytan på varje skål, spillkum eller ljusstake har varierande mönster av prickar och schatteringar.

Hårdhet
- Man kan busa lite med färger genom att sätta till litet vit lera eller vissa färgpigment, men det bruna dominerar.
Lars och Eva "snubblade" in på saltglaseringen, efter att ha börjat med lergods. Kortfattat kan man säga att lergods är porösare än stengods, vilket har betydelse för bränntemperaturerna.
- Generellt kan man säga att ju högre temperatur desto svagare färger. Man bränner stengods vid högre temperatur än lergods, det innebär att man inte kan dekorera stengods på samma sätt som lergods.
Visserligen är stengodstillverkningen i Rejmyre ny, men det hindrar inte Lars och Eva från att ha framtidsplaner. Att fortsätta ta fram egna produkter, t ex. I dag finns ett 20-tal föremål i produktion. Det ska bli flera, minst 30-tal.
- Men det kanske inte stannar vid det, vi får se. Först ska vi ta fram ett bassortiment, sedan lägger vi till en del udda grejer.
I framtidsplanerna ingår också att hitta återförsäljare. Lars och Eva sneglar litet åt Stockholm. Men det är ingen brådska.
- Först ska vi känna att produktionen fungerar, sedan är det dags att ge sig ut och knyta kontakter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om