Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Oroande brist på deltidsbrandmän

Bristen på deltidsbrandmän i Rejmyre innebär att båda nya FIP-bilarna inte kan bemannas under dagtid. "Jag är oroad", säger räddningschefen Peter Kindblom.

Mattias Strömbom, Stefan Nyrén och Eva-Lena Borg, arbetar som deltidsbrandmän i Rejmyre.

Mattias Strömbom, Stefan Nyrén och Eva-Lena Borg, arbetar som deltidsbrandmän i Rejmyre.

Foto: Magnus Johansson

REJMYRE2019-04-24 08:00

Det finns 32 deltidsbrandmän i Finspångs kommun och bemanningen är under kontroll i både tätorten och Hällestad.

Men läget är desto mer bekymmersamt i Rejmyre.

– En person har sagt upp sig och flyttat och en kille som tidigare jobbade på glasbruket ska utbilda sig till lastbilschaufför. Nu är vi två färre i styrkan. Vi behöver fler som arbetar på orten för att klara av dagtidsberedskapen. De flesta i deltidsstyrkan jobbar inte i Rejmyre, betonar Peter Kindblom.

Han är oroad över att det inte kommer vara två personer som åker på alla larm.

– Det kan bli så att en deltidsbrandman får åka ensam, det är aldrig bra med ensamarbete, det behövs ofta vara två personer. Nu åker vi i Finspång direkt på alla larm, men det tar runt 20 minuter till Rejmyre.

Deltidsbrandmännen gör viktiga och förberedande insatser vid exempelvis olyckor, bränder eller sjukdomsfall.

– Vi vädjar till boende i Rejmyre, Hävla och Brenäs, vi är verkligen i behov av fler deltidsbrandmän, understryker Peter Kindblom.

Stefan Nyrén har arbetat som deltidsbrandman i Rejmyre i hela 35 år.

– Nu täcker vi upp för de som jobbar på annan ort. Under jourveckan ska vi vara utryckningsbara på 90 sekunder, säger Stefan Nyrén.

Han har alltid varit engagerad i samhället, bland annat i fotbollsklubben.

– Alla pratar om en levande, fungerande landsbygd. Nu har folk chansen att ställa upp för att visa sitt samhällsengagemang. Vi har jourverksamhet inom vårt område, vilket innebär att även boende i till exempel Bränntorp kan söka till oss.

61-åringen gjorde sina första räddningsinsatser 1984.

– Från början var det en merit och spännande och kul att hjälpa folk. Sedan har det varit ett sätt att hålla sig i form. Egentligen går vi i pension vid 60 års ålder, men jag klarar fortfarande alla tester och har lovat att vara kvar till nästa vår, säger Stefan Nyrén.

Peter Kindblom påpekar att alla nya deltidsbrandmän får en grundläggande brandutbildning.

– Alla som är friska och normalt tränade kan bli deltidsbrandman. Det är en speciell känsla att kunna göra skillnad, hjälpa andra och göra något för samhället. Den nuvarande situationen i Rejmyreområdet är inte bra, konstaterar Peter Kindblom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om