Glasbruksvägen genom Hantverksbyn ligger öde. Skyltar utanför Glasbrukets entré försöker locka dem som inte finns att fortsätta sin promenad. Förmiddagens sol byts ut mot ett gråmulet duggregn som övergår i stora snöflingor.
Inne i Glasbrukets shop finns faktiskt ett par turister, kanske dagens enda. Det är Runo Tirholm och Kerstin Ahlbäck från Linköping som gjort en utflykt. Det har varit här förr men det är länge sedan.
– Vi har så många gånger funderat på att åka hit och nu blev det av, säger Runo Tirholm.
Handlandet överlåter han åt hustrun, men det verkar osäkert om hon får något med sig.
Bakom disken står Britt-Marie Dolk.
– Vintertid har vi lika många på en vecka som vi har per dag sommartid, säger hon.
De flesta som kommer är enstaka bilar. I mars kommer det att bli mer fart. Då börjar bussresorna.
Även glasblåsningen är öppen. Titta är fritt men vill man blåsa själv måste man boka.
I Rejmyre smedja råder det också en stilla ro. Linda Maasing sitter och slipar på ett par ljusmanschetter i metall. De tog slut i julas, då det var ordentlig fart.
– Det kanske kommer in ett 20-tal per vecka, men då är det många Rejmyrebor också, som mest kommer för en pratstund, säger hon.
– Vi är glada att vi har en lågfrekvent tid så att vi hinner producera nya saker inför sommaren, konstaterar hon.
Stefan Gustafsson i Rejmyre Antik och Heminredning är en av få butiker i Hantverksbyn som håller öppet. Han har två butiker. En delar han med Ann Karlsson och hennes Café det lilla annorlunda. Där går det att få en fika mitt i vintern.
– Vintertid kan det komma från noll till större sällskap. En sommardag kan jag ha 100 kunder på en dag, säger han men håller ändå öppet om än något begränsat.
Ibland även på söndagar. En söndag kan vara bättre än en tisdag konstaterar han.
Han upplever en nedåtgående trend för Hantverksbyn sedan några år med färre besökare. Flera affärer har också slagit igen, men det finns också nytillskott, som Rejmyre Skafferi och Rejmyre Bryggeri.
I Rejmyre Gestgifveri ser Ceith och Agnes Landin till att de få besökarna kan få en matbit. Jag är andra gästen för dagen, men det dyker upp ett par till för att smaka på raggmunken.
– Det blir mest husmanskost så här års, säger Ceith Landin.
För att få det att gå ihop under lågsäsongen arrangerar han matkurser och håller ölprovning i det bryggeri han är delägare i. Men under februari blir det stängt några veckor för ombyggnad.
– Vi ska ha lite mer pubmiljö för mer ”åretrunthäng” .