Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nya fynd hittades vid isdykning

En glasprodukt hittades och nya fynd gjordes på sjöbotten. Det blev en lyckad historisk isdykexpedition i Rejmyre.

Kontrolleras. Många saker behövdes kontrolleras inför isdykexpeditionen.

Kontrolleras. Många saker behövdes kontrolleras inför isdykexpeditionen.

Foto: Magnus Johansson

REJMYRE2017-02-26 16:12

Söndagens isdykning i sjön Hunn genomfördes vid platsen där linbanan en gång i tiden gick mellan Reijmyre glasbruk och Simonstorp. År 2000 anordnade Hembygdsföreningen Gamla Reijmyre en dykexpedition och återfann en linbanevagn samt en del glasvaror som finns att beskåda på glasmuséet i Rejmyre.

Målet med helgens arrangemang var att hitta fler historiska och framtida glasföremål från sjöbotten.

– Själva aktionen i sig är väldigt spännande att vara med om. Det är lite nervöst för man vet inte vad som ska hända, säger konstnären Daniel Peltz, Rejmyre Art LAB, inför dykningarna.

Han är amerikansk invandrare och ligger bakom projektet, som görs i samarbete med Hembygdsföreningen Gamla Reijmyre och frivilliga dykare från Ocean Eye, Sportdykarklubben Baltic i Norrköping.

– Förra året skapade Daniel och två glasblåsare nya produkten ”Någon Ting”, gjord av planglas, stålram och en transparent vinylskiva. Den placerades i en monter på glasmuséet ihop med de objekt som hittats på sjöbotten. Efter några månader tog han med sig produkten till den plats i sjön Hunn där de andra föremålen i glasmontern hittats och lät den falla tillbaka till historien. Nu ska den plockas upp samtidigt som vi hoppas hitta fler objekt, berättar Sissi Westerberg, Rejmyre Art LAB.

Dykarna var nere en lång stund under isen och när de kom upp hade de glasprodukten "Någon Ting" med sig upp till ytan. En lycklig Daniel satte sig på isen, öppnade objektet och lyssnade på en ljudinspelning av en flock elefanter som arbetar inom skogsindustrin i Burma.

Rickard Råhlin, Sportdykarklubben, Norrköping, gjorde även andra upptäckter under isytan.

– Jag såg hjul från en linbanevagn. Det var mycket stockar. Jag ska gå ner igen och rota igenom botten. Det är svårt att se, så jag får mest känna mig fram, berättar Rickard Råhlin.

Thord Höglander från Hembygdsföreningen Gamla Reijmyre var med vid dykexpeditionen för 17 år sedan.

– Det är spännande och intressant att se vad de kan hitta. Vi vet att det finns mer linbanedelar. På sikt kanske det går att plocka upp ännu en linbanevagn, säger Thord Höglander.

Helgens event baserades på Daniel Peltz tioåriga researcharbete i Rejmyre, där konstnären ser kopplingar mellan ett svenskt glasbruk/turistattraktion som arbetar i motvind, ett litet brukssamhälle som blivit en hemort för ensamkommande flyktingbarn, sin flytt till Sverige och skogen och sjöarna som omger dem alla.

Rejmyre linbana

invigdes 1895 och revs 1930. När den byggdes var den längsta linbanan i norra Europa. Linbanan transporterade färdigt glas från glasbruket till järnvägsstationen i Simonstorp, som ligger vid Östra stambanan. I andra riktningen transporterades råvaror till glasbruket. Linbanan användes även till att transportera timmer och virke till och från de sågar som fanns i området. Fundament från stolpar som höll upp linbanan finns kvar på vissa platser. Ett av fundamenten har lokaliserats i Hunn. Där återfanns de första glasföremålen och linbanevagnen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om