I början av 1900-talet blomstrade glasbruket och det gällde att få duktigt yrkesfolk till Rejmyre. Bland annat rekryterades glasmästare från Holland och Belgien. För att vara en attraktiv ort att bosätta sig i och arbeta på bestämdes att en stor skola skulle byggas. Enligt en bok som hembygdsföreningen producerat var skolan, som också innehöll lärarbostäder, färdig 1902.
– Det var viktigt att ledningen för glasbruket kunde erbjuda bra utbildning för barnen till de som kom till Rejmyre och skulle arbeta här, säger Per-Inge Jansson som började i tredje klass hösten 1948.
Minnena och berättelserna är många.
– Det mesta minns jag med glädje. Visst var vi busiga ibland och det gick inte alltid hem hos lärarna. Disciplinen var ganska hård, men jag tror inte jag tagit någon skada av det. Det bästa var när vi slutade skolan och sprang iväg och lirade fotboll, berättar Per-Inge som under 1960-talet blev allsvensk spelare i IFK Norrköping och spelade med legender som Bengt ”Zamora” Nyholm och Åke ”Bajdoff” Johansson. Ett allsvenskt silver står på meritlistan.
Men det är en helt annan historia.
Tillbaka till ”den gamla skolan” som slutade att vara just skola 1964. Under perioder har huset stått helt tomt, men där har också varit bland annat garnlager. Bärselen Babybjörn och dess företag ska också ha haft sitt säte i huset under några år, även om huvuddelen av tillverkningen var förlagd i Estland. De senaste åren har fastigheten stått tom. Efter att ha ägt huset i två år, säljer entreprenören Michel Issa huset, via fastighetsförmedlaren Josef Josefson och Trygga fastighetsförmedlingar.
Utgångspriset är 3,9 miljoner kronor, vilket kan tyckas billigt för den stora byggnaden med totalt 844 kvadratmeter boyta och 3 400 kvadratmeter trädgårdstomt.
– Man får tänka på att det är Rejmyre vi pratar om. Här är inte priserna så höga. Hade samma fastighet varit belägen i Norrköpings kommun så kunde priset varit 16-18 miljoner kronor och i Stockholm 40 miljoner kronor. Men intresset har varit enormt. Huset har blivit en riktig ”snackis” med många kommentarer, klick på hemsidan och delningar. Det gör att intresset för objektet ökar, säger Josef Josefson.
Han har hört många varianter vad potentiella kunder skulle kunna använda fastigheten till. Ett återkommande tema är vandrarhem.
– Det vore det allra bästa. Tänk om någon ville göra ett vandrarhem eller något hotelliknande, vilket lyft det skulle bli. Övernattningsmöjligheter är verkligen något som saknas i Rejmyre, säger Per-Inge Jansson och tar några raska steg på trappan som han gick uppför den där höstdagen 1948.