Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

När "Sjörövarn" köpte Tvartorp

En historia om en skogsgård mellan Rejmyre och Igelfors.

Den enda bild av Olof Lindahl som finns är på den målning som Elias Martin gjorde vid Lindahls och den kinesiske tolken Afocks besök på Finspångs slott 1786. Aurora Taube lägger ömt handen på Afocks arm.Olof Lindahl tittar fram ur ett draperi i bakgrunden.

Den enda bild av Olof Lindahl som finns är på den målning som Elias Martin gjorde vid Lindahls och den kinesiske tolken Afocks besök på Finspångs slott 1786. Aurora Taube lägger ömt handen på Afocks arm.Olof Lindahl tittar fram ur ett draperi i bakgrunden.

Foto: okänd

Rejmyre2022-04-04 09:00

Från Kina till gården Tvartorp mellan Rejmyre och Igelfors, kan vägen tyckas lång.

Men den vägen i livet tog Olof "Sjörövarn" Lindahl! 

I Rejmyretrakten lever fortfarande legenden om "Sjörövarn på Tvartorp". Han som hade varit i Kina och rövat och var rädd för efterräkningar. Som byggde sig ett hus på en holme i den lilla sjön Hemtvaren, där han kunde försvara sig. 

Och som hade så mycket pengar från resorna till Kina, att han inte visste var han skulle göra av dem...

Så här skriver Rolf Sievert i sin bok om skogsgården Tvartorp:

– Affärsmannen Olof Lindahl från Norrköping blev en av direktörerna för Svenska Ostindiska Compagniet i Göteborg på 1700-talet och gjorde tre resor till Kina.

– År 1789 köpte "Sjörövarn" gården Tvartorp och lät bygga en huvudbyggnad som stod klar 1792. Han fyllde huset med kinesiska inredningsdetaljer från sina resor. Men vid sin död 1801 var han utfattig och 1820-talet såldes huvudbyggnaden och flyttades till Norrköping, där den sedan totalförstördes av en storbrand.

Idag finns bara grundrester kvar av huvudbyggnaden sedan Olof Lindahls tid samt en flygel och ett par visthusbodar.

Men visst känns det sorgligt, att Olof Lindahls herrgård inte finns kvar på Tvartorp. Det ska ha varit en vacker tvåvåningsbyggnad.

Exteriört såg den traditionellt svensk ut, men inomhus var det Kina som gällde med möbler, prydnadsföremål och textilier som Olof fört hem från Kina. Säkerligen var uppsättningen av kinesiskt porslin också rik.

Tvartorp hade före Lindahls köp, endast haft vägar farbara med häst och vagn söderut mot Finspång och västerut mot Regna.

Nu byggde han en liknande vägförbindelse österut mot Rejmyre och en stenbro anlades över ån vid kvarnen. En allé med lindar, varav en del står kvar än idag, planterades vid infarten till bebyggelsen.

Sedan 1926 ägs Tvartorp av familjen Sievert. Så här skriver Rolf Sievert i boken:

– Min farfar Max Sievert drev ett kabelverk i Tyskland och lockades till Sverige av Ericssons grundare, Lars Magnus Ericsson, som han var god vän med och också gjorde affärer med. 

– Min far, som också hette Rolf, sålde kabelverket och kunde då köpa Tvartorp. Han blev i stället vetenskapsman och betraktas som den svenska radiofysikens, radiobiologins och strålskyddets grundare. 

Nyligen anordnade Naturskyddsföreningen i Finspång en vandring i Tvartorp, med en guidning av Åke Ronneberg, som jobbar på Tvartorp och är född på gården.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!