Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Målat glas ska ge bruket ett lyft

Glasbruket satsar på speciell teknik och vill köpa loss sina lokaler för att kunna utveckla verksamheten.

Färggranna målningar. De tre målarna, Tania Haapamäki, Lovisa Molander och Robin Andersson framför några av sina verk.

Färggranna målningar. De tre målarna, Tania Haapamäki, Lovisa Molander och Robin Andersson framför några av sina verk.

Foto: Mikael Grip

REJMYRE2017-03-02 17:00

– Det är en speciell teknik att lära sig eftersom vi målar spegelvänt. Vi har en mall i bakgrunden, men mycket görs på frihand, berättar Robin Andersson, som är en av de tre målarna som arbetat på Reijmyre Glasbruk i några månader.

Med hjälp av en pinne och ett ”rör” med färg slår han ut det blå färgpulvret på glasytan. Tekniken heter indra och ger starka färger.

– Det gäller att lägga olika nyanser på rätt ställe på tallriken, så att det blir bra när färgerna smälter ihop i ugnen, förklarar Robin.

Precis som varje munblåst glas är unikt, så blir varje målning unik även om det är i samma serie.

– Ja, de blir aldrig exakt likadana, berättar Robin och lägger ”målarpenseln” mot glaset som i det här fallet består av en liten ”dammsugare” i form av en penna som suger bort färgen.

Hur har ni lärt er den här tekniken?

– Vi fick en utbildning via glasbruket och sedan handlar det mycket om självlärning och att skaffa sig erfarenhet. Vi lär oss fortfarande hela tiden, knepet är att försöka göra processen enklare, säger Robin som bor i Rejmyre.

Bredvid Robin sitter Tania Haapamäki och jobbar med ett avancerat mönster till en blomma med gul färg.

– Den här tekniken är helt ny för mig och inget jag provat på förut. Jag kan väl kalla mig fritidskonstnär och det känns inspirerande att ha fått den här chansen att arbeta med målningen på glasbruket, berättar hon.

Just nu har målarna sina arbetsplatser i källarplanet nära lagret.

– Min målsättning och vision är att placera målarna i närheten av hyttan där glasblåsarna arbetar. Då blir det mer en naturlig del av processen och turisterna som kommer hit för att titta på glasblåsningen kan också se hur målningen går till. Dessutom blir det en bättre och mer kreativ arbetsmiljö om man får ihop helheten. Målat glas är ett bra komplement till vårt vanliga sortiment, poängterar Ulf Rosén, vd för Reijmyre Glasbruk.

Själva glasbruksbyggnaden ägs av Finspångs kommun via moderbolaget FFIA (Finspångs förvaltnings-och industrihus AB). Det var ett krav när de nya ägarna med Rosén i spetsen hösten 2015 tog över verksamheten att de inte ville äga lokalerna och marken.

– Det berodde på de miljöproblem som finns i marken och som kommunen tagit ansvar för. Nu när den biten är löst vill jag köpa lokalerna till ett skäligt pris för att kunna utveckla glasbruket. Till exempel finns det inget fungerande värmesystem. Jag kan inte lägga stora pengar på det utan att äga lokalerna. Sedan vill jag anpassa lokalerna och bygga en designbutik samt se till att målarna kan arbeta nära glasblåsarna som jag sa tidigare. Jag tror vi kan hitta en bra lösning, berättar Ulf Rosén som ligger i förhandling med kommunen angående ett köp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!