Det politiska klimatet har enligt Inge Jacobsson förändrats sedan valet 2018.
– Trots att vi varit i opposition har vi haft en jättebra dialog mellan oss och de styrande partierna. De har tagit till sig av våra och andra partiers tankar och arbetat fram så breda lösningar som möjligt, säger Inge när vi ses vid sommarstugan i Magnehult, några kilometer ifrån Rejmyre.
Han tillägger också:
– Det ska sägas att de också varit tvungna att lyssna mer på andra partier eftersom det varit ett minoritetsstyre. Men under alla mina år inom kommunpolitiken har det aldrig varit ett bättre klimat mellan partierna som det varit efter senaste valet.
Kan det kännas otacksamt om ni förhandlat med till exempel Socialdemokraterna och de yrkar på ett beslut som ni varit med och tagit fram, utan att få kredd för det?
– Visst kan det vara så. Det är inget som kommer fram i massmedia. Men det viktiga är att hela tiden ha ett samarbete för Finspångs bästa och få igenom en del av vår politik. I mitt tycke har det varit mer mittenpolitik än vänsterpolitik den senaste mandatperioden.
Jakt och fiske har länge legat Inge varmt om hjärtat. Familjen skaffade sig jaktvänner från Tyskland för 48 år sedan.
– Vi är hos varandra varje år och jagar och fiskar. På 1970-talet fick jag och mina bröder först inte komma in i Tyskland. Det var samma tid som Baader Meinhofligan härjade i landet. Jag och mina bröder var strax över 20 år, hade yviga skägg och vapen med oss i bilen. Gränsvakterna var inte så imponerade, men det löste sig till sist, berättar Inge med ett skratt om känslan att för en stund misstänkas vara terrorist.
Som alla andra politiker vi träffat innan valet i september, nämner Inge direkt skolan som den viktigaste frågan att ta tag i efter valet.
– Och ungdomsarbetslösheten, det hänger ihop. När IM-programmet är det klart största på gymnasiet, så är det något som är fel. I förlängningen riskerar många av de här ungdomarna att hamna i bidragsstöd och det är förstås inte bra för någon.
IM är Introduktionsprogram som ska ge obehöriga elever möjlighet att komma in på ett nationellt program, eller leda till att de kan få ett arbete.
Hur ska det gå till att få rätsida på skolproblematiken i Finspång?
– Det gäller att börja i förskolan och årskurs ett. Det måste sättas in stöd och hjälp i tidig ålder, till de barn som behöver det. Det ska ske med en gång. Det får inte komma in en känsla hos barn, att de undrar vad det är för fel på dem och att man inte hänger med i skolan.
Finspångs kommun vill växa. Visionen är 30 000 invånare år 2035.
– Vi måste få mer fart på detaljplanearbetet. Att ha bra planer för hus- och företagsmark är ett måste. Det har funnits år under den här mandatperioden, utan att en enda detaljplan blivit klar och det är helt enkelt för dåligt.
Finspång och Norrköping växer ihop mer och mer när bostadbyggandet ökar i Svärtinge och det byggs mer och mer vid Vistinge.
– Ett bättre samarbete med Norrköpings kommun, när det gäller all infrastruktur, är viktigt. Det skulle båda kommunerna tjäna på ekonomiskt.
Vad får en Finspångsbo som lägger sin röst på Moderaterna i kommunalvalet?
– Ett parti som kommer jobba helhjärtat för en bättre skola, samt att vi ska kunna erbjuda fler tomter till både företag och privatpersoner, säger Inge Jacobsson.