Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kommunen sätter press på glasbruket

Budskapet från de styrande politikerna till Reijmyre glasbruk är glasklart. Innan de gamla tvistefrågorna är reglerade så kan det inte bli tal om något köp av fastigheten.

Ulrika Jeansson (S) kan tänka sig att sälja fastigheten där glasbruket huserar. Men först vill hon att parterna kommer överens om ett avtal gällande de tvistefrågor som har varit.

Ulrika Jeansson (S) kan tänka sig att sälja fastigheten där glasbruket huserar. Men först vill hon att parterna kommer överens om ett avtal gällande de tvistefrågor som har varit.

Foto: Mikael Grip

REJMYRE2018-04-16 05:00

– Anders Axelsson (kommundirektören) har fått fullt mandat av partiernas gruppledare att lösa frågorna som handlar om hyra, el och värme. Glasbrukets ägare Arnfinn Röste vill köpa lokalerna, men vi går inte vidare med en sådan diskussion innan allt det gamla är reglerat och det finns ett avtal påskrivet, säger kommunstyrelsens ordförande Ulrika Jeansson (S).

Vi har i flera artiklar belyst den tvist som finns mellan Reijmyre glasbruk och Finspångs kommun. 19 oktober 2015 tog en trio över Reijmyre glasbruk. I samband med övertagandet köpte kommunen fastigheten och tog också miljöansvar för den förorenade marken. Någon hyra för lokalerna har dock inte kommit in till kommunen. Ledningen för glasbruket hävdar att de har krav på kommunen när det gäller elräkningar och att det hyresavtal som skrevs då, handlar om lokaler som är i betydligt bättre skick än vad det var och är i verkligheten.

Den hyra som skulle ha betalats mellan oktober 2015 och december 2016 rör sig om 31 226 kronor exklusive moms per månad.

– Hyran som vi menar är rimlig att betala rör sig om ungefär samma belopp som de fordringar vi har på kommunen. Men det är mindre än den ursprungliga hyresnivån eftersom vi tycker den är felaktig på grund av fastighetens skick, sa dåvarande vd:n och delägaren Ulf Rosén i en intervju i början av december förra året.

Ett förslag till ny hyressättning förhandlades fram av Vallonbygdens förra vd Björn Andersson och Ulf Rosén. En hyra som var tänkt att gälla från och med 1 januari 2017 och framåt. Ett förslag som inte kommit till skarpt läge.

Ulrika Jeansson har inget emot att sälja fastigheten med glasbruket.

– Nej, bara vi löser det som varit först så ser jag inget problem med det. Att kommunen köpte fastigheten från början berodde till stor del på miljöproblemen i marken och det ansvaret fortsätter kommunen att ha vid en försäljning.

Taket där glasmuseet förut huserade är i dåligt skick och höll på att rasa in i vintras.

– Eftersom kommunen är hyresvärd så kommer vi att tvingas göra en rätt stor investering där. Bara vi känner att glasbrukets ledning tar ansvar för det som varit så löser sig nog det mesta, berättar UIrika Jeansson.

I en intervju med glasbrukets ägare Arnfinn Röste för några veckor sedan sa han att kontakten med kommunen är bra och att han också vill köpa fastigheten för att få "rådighet" över hela verksamheten. Kommunstyrelsen har via det kommunala fastighetsbolaget Vallonbygden skickat en hyresavi till glasbruket. Där krävs 120 483 kronor plus moms gällande "butikslokal" för perioden 1 april–30 juni 2018. Arnfinn Röste har svarat: "Vi godkänner inte översänd faktura, eftersom vi fortfarande inte har fått rätt belopp debiterat".

Fotnot: Arnfinn Röste har också haft möjlighet att kommentera kommunens budskap i den här artikeln men har inte gått att nå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!