Jubileum drog mest besökare
Glasbrukets 200-årsjubileum drog mest folk under den regniga helgen. Flera hundra besökare kom för att se det nya museet och tog en titt i hyttan där förra landshövdingen, Björn Eriksson, blåste liv i en ny Östgötavas.
Foto:
Under årens lopp har många kända glasföremål lämnat bruket. Reijmyre har tagit hjälp av fem designer som gjort en nytolkning på gammal konst.- Vi ville blåsa nytt liv i en del gamla saker. Originaldesignen kommer tillverkas i begränsad upplaga medan den nya designen kommer göras i fler exemplar som man kan köpa och ha hemma, säger Kerstin Nordetun.För att klara av att göra en del av de gamla sakerna på nytt behövdes kunskap. - Vi fick helt enkelt ta fram de gamla mästarna som kom till oss och visade hur man gjorde vissa av sakerna, berättar Kerstin Nordetun.Hon visar Lennart Roséns glas "Mambo" som tillverkades under 1950- och -60-talet. Nu har Dan Sunaga, född i Stockholm men uppvuxen i Japan, gjort en nytolkning på glasen.- Det är roligt för han har döpt sitt glas efter sin väns dotter "Kikki". Han berättade att inspirationen kom från bebisens lite tjocka handleder, berättar Kerstin Nordetun. Gästspel av grundaren
- Här finns mycket skog och jag såg en möjlighet att etablera min verksamhet här, säger Johan Jacob Graver, för dagen spelad av Robban Zetterberg.Han berättar hur kvarts fanns i skogen. Och skogen i sig gav bränsle till ugnarna på glasbruket han ville bygga upp. Kunniga glasblåsare hämtades från Valdemarsvik som på den tiden hade ett eget bruk.Mycket har hänt i Rejmyre på 200 år men i bruket används till mångt och mycket samma tekniker som förr.- Vi eldar med olja och använder el idag. Och så har vi tryckluftshållare som öppnar och stänger formarna vi blåser glaset i. Men hantverket är det samma, berättar Kerstin Nordetun.- Förr använde man ögat för att se smältgränsen för glasmassan! Och det var minsann småpojkar som jobbade med att öppna och stänga formarna, säger Johan Jacob Graver.Isen kom till från draget i, de inte så täta, lokalerna.- Ugnarna drog åt sig allt syre så här fick man arbeta i drag minsann, säger Graver. Reijmyre glasbruk som är det näst äldsta igång i Sverige idag, tros kunna leva kvar i 200 år till.
Grundades 1810 av brukspatron Johan Jacob Graver. Det så kallade rubinglaset med sin mörkröda färg är unikt för Reijmyre. Kvarts är ett mineral som används vid glas och porslintillverkning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!