Idésmedjan övertar snickeri
Idésmedjan i Hävla utvecklar sin verksamhet. Nu har man tagit över Rejmyre snickeri och en person har anställts.
Conny Larsson har anställts som möbelsnickare i Rejmyre snickeri som Idésmedjan nu har tagit över. Foto: Titti Olovsson (0122-131 75) titti.olovsson@folkbladet.se
Foto:
Vi träffar honom i Rejmyre snickeri, som i mars togs över av Idésmedjan (eller Utvecklings- och lärcentrum i Hävla ekonomisk förening som det egentligen heter). Conny har anställts som möbelsnickare och därmed har Idésmedjans personalstyrka utökats så att man nu är fem personer.
- Det här är en utveckling av vårt arbetskooperativ och vi har funderat ett tag på att vi skulle utveckla med någon slags tillverkning. Det här har varit till salu ett par år och i december lade vi ett bud och den 8 mars tillträdde vi, berättar Lelle Karlsson, verkställande eldsjäl i Idésmedjan.
Anställd och lärlingar
I snickeriets övervåning finns en monteringshall och i markplanet själva snickeriet där de olika maskinerna är placerade.
Idésmedjan jobbar bland annat med långtidsarbetslösa personer och tanken är att några av dem ska arbeta som lärlingar i snickeriet.
- Vi har alltså en anställd och så finns det plats för mellan två och fyra lärlingar, säger Lelle Karlsson.
Ännu är verksamheten inne i sin utvecklingsfas. Exakt vad som ska tillverkas håller på att diskuteras och provas fram. En stor blomkruka i trä och ett slagbord har tillverkats. Inriktningen är kvalitetsprodukter och man kommer att satsa på nischprodukter. Diskussioner förs med formgivare för att utveckla nya produkter.
- Det gäller att nischa sig för då tror jag att folk är beredda att betala för det. Här kommer det inte vara volymen som räknas utan kvalitén. Jag tror att det finns ett tillräckligt intresse, ett intresse så att det räcker för oss. Kvalitet är på väg tillbaka. För de unga som ska sätta bo är det nog Ikea som gäller, men bland dem som är lite äldre tror jag att det finns en marknad. Sen beror det naturligtvis också på vilken marknadsföring vi kan få, säger Lelle Karlsson.
En förhoppning finns om att kunna ha en lokal för försäljning i hantverksbyn på orten och tankar finns också om att kunna samarbeta på olika sätt med de hantverkare som redan finns i hantverksbyn.