"Hör av er"
Det går inte en dag utan att vi översköljs av tips på hur vi ska banta. Tidningar och tv jagar läsare och tittare, och kritiken låter inte vänta på sig.- Varför pratar ingen med oss, säger Reiner Wielk som är studie- och informations ansvarig för Överviktigas Riksförbunds Norrköpingskrets.
Reiner Wielk (till vänster) har bantat bort 180 kilo - de har han gått upp med råge. Genom sitt arbete i Överviktigas Riksförbund vill han och Ola Thorstensson ta vara på de fetas egen kunskap för att gå ner i vikt och må bra. FOTO: GUNNAR JOHANSSON
Foto:
- Om någon vet vad man som fet behöver för stöd för att lyckas att gå ner i vikt så är det vi själva, säger Reiner.
Men både han och Ola upplever att överviktiga behandlas som oansvariga med dålig karaktär.
- Kan man inte klara av att gå ner i vikt kan man nog inte klara av någonting annat heller. Dessutom anses vi vara lite skitiga. Till och med personal inom sjukvården säger att de inte vill ha med överviktiga och feta att göra, säger Reiner.
Och det rör sig om allt fler människor som är både överviktiga och feta, som numer betraktas som en sjukdom. Reiner och Ola berättar att övervikt har blivit en större dödsorsak i USA än vad rökningen är och att fler människor i världen nu dör av övervikt än av svält. I länder där de här problemen tidigare inte funnits har man nu i till exempel Indien och Kina stora överviktsproblem.
Sedan övervikt och fetma klassades som en sjukdom 1999 arbetar man inom landstingen för att hjälpa människor att gå ner i vikt, men enligt Ola och Reiner finns det ingen bland landstingen representanter som själv är överviktig. Både Ola och Reiner arbetar i föreningen som just nu utgår från Norrköping, men deras förhoppning är att komma igång både i Finspång och Rejmyre för alla mulliga knubbisar och andra med en fet historia
- Många överviktiga kommer inte ut, de kanske inte har varit på ett badhus eller badat i en sjö på massor av år för att de skäms för sin kropp. Om vi gör saker tillsammans behöver ingen känna sig uttittad.
De har också en vision om att starta en ungdomsgrupp och förhoppningen var att komma igång med ett kollo för ungdomar till sommaren, men nu tycks det som man får sikt in sig på nästa år i stället. Under tiden fortsätter arbetet för att hjälpa sig själva och andra som vill gå ner i vikt och må bättre. Det vill man göra i samarbete med vårdcentralerna, kommunerna, landstinget och försäkringskassan och genom studiecirkeln "Det goda livet".
- Och så kommer vi gärna ut på skolor och föreläser och berättar om hur vi blev så här tjocka och vad man kan göra för att hålla vikten och må bra.