– Det är personalen från glasbruket, som går jour i hyttan och ser till att ugnarna är på och att glasmassan fortsätter att glöda, säger Weine Holm, från Rejmyre hembygdsförening, som också fortsätter hålla liv i glasmuseet.
Hur går jouren i hyttan till?
- Det är anställda från glasbruket, som har jouren. De kommer hit med jämna mellanrum och ser till att ugnarna är igång och fungerar som de ska. Dessutom ingår i jouren även att se till att alla träformar som ligger i vattenbad i förrådet, fortsätter att ligga i vatten, för annars torkar de och går sönder.
Vad händer då om en ugn slocknar?
– Då måsten man snabbt skotta ut glasmassan, för annars riskerar degeln, som den ligger i, att gå sönder. Och när en ugn väl slocknat, räknar man med att det tar minst en vecka att värma upp den igen till 1 200 grader, som behövs för glasmassan.
Men som det ser ut nu, kan man i princip börja tillverka glas direkt, om man får klart med ny ägare?
– Ja, det är bara att köra igång, eftersom ugnarna står redo att börja användas direkt, säger Weine Holm.
Museet håller alltså öppet precis som vanligt, trots konkursen, liksom även glasbrukets butik. Hyllorna ser fortfarande välfyllda ut, trots att ingen produktion pågår inne i hyttan just nu.
– Men vi har ett lager att plocka av fortfarande, så än är det ingen risk att hyllorna här inne i butiken ska börja gapa tomma, säger butikschefen Anette Carlsson.
Som Folkbladet tidigare berättat pågår nu nya försök av konkursförvaltaren Rune Brännström från Glimstedts advokatfirma, att försöka hitta en ny ägare till glasbrukets verksamhet.
– Om allt går som vi hoppas, kan en ny köpare av glasbruket vara klar att tillträda den 19 oktober, det vill säga tre veckor efter den här första försäljningsrundan, som slutade med att den tilltänkte köparen backade ur i sista stund, säger Rune Brännström.
Och när går anbudstiden ut, för de som vill vara med och bjuda på glasbruket?
– Det går ut sent på eftermiddagen den 8 oktober och därefter räknar vi med att börja med förhandlingar med den anbudsgivare som lämnat det bästa budet.
Anbudet som ska lämnas ut, handlar alltså bara om att köpa själva verksamheten och produktionsdelen eftersom Finspångs kommun lovat köpa själva fastigheten för högst 700 000 kronor och sedan hyra ut lokalerna till den förhoppningsvis nye ägaren.