Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Holmen mötte både åsikter och oro från boende

"Jag förstår människor som känner oro", sa Holmens vd Nils Ringborg när planerna på den stora vindkraftsparken presenterades.

På Elgsjögården samlades många som vill diskutera vindkraftsplanerna. Här Nils Ringborg, talesperson för Holmen (uppe till vänster), Hugo Andersson, kommunalråd i Finspång (uppe till höger) och Håkan Svensson, från föreningen Rättvisa vindar Norra Östergötland (nere till vänster).

På Elgsjögården samlades många som vill diskutera vindkraftsplanerna. Här Nils Ringborg, talesperson för Holmen (uppe till vänster), Hugo Andersson, kommunalråd i Finspång (uppe till höger) och Håkan Svensson, från föreningen Rättvisa vindar Norra Östergötland (nere till vänster).

Foto: Christer Andersson

Rejmyre2020-10-21 20:00
undefined
Elgsjögården, tidigare Häradstorps skola, besöktes under tre dagar av allmänheten.

Samråden om Holmens nya planer lockade 250 personer till Elgsjögården under tre dagar.

Bilarna rullade in från Rejmyrevägen till Häradstorps tidigare skola, som numera är Holmens kursgård. Under fem pass kunde allmänheten att ta del av en utställning med kartor och broschyrer.

undefined
Nils Ringborg, talesperson för Holmen i vindkraftsprojektet i Norrköping, fick frågor och åsikter under samråden vid Elgsjögården.

Nils Ringborg, Holmens talesperson i vindkraftsprojektet, var på plats under för att svara på frågor och ta till sig åsikter.

– Det är klart att jag blir påverkad när folk inte omfamnar vindkraften. Jag skulle önska att fler skulle vilja bidra till ett fossilfritt samhälle för våra kommande generationer. Vi har en absolut övertygelse om att det här är bra för regionen och vi tror att vi kommer kunna genomföra det här projektet. Det kommer att påverka människor, men vi försöker minimera den påverkan, sa Ringborg.

Han poängterade samhällsnyttan av storsatsningen på de 77 verken och vårt elberoende. 

Hur tungt kommer besökarnas åsikter att väga?

– Det är klart att vi blir påverkade av hur människor känner, men det är ett väldigt stort pussel när man gör en vindkraftpark, hur lite utrymme det finns kvar att göra den på. Det sista är ju inte sagt för att svarstiden går ut. Det är en lång process med miljökonsekvensutredning och vi kommer att få frågor från Länsstyrelsen.

Hur ser du på folks oro för bland annat störande ljud och ljus?

– Bullernivåer för tåg och biltrafik utmed 55:an mot Katrineholm ligger på mellan 50 och 60 decibel. Det är en bra bit över våra gränsvärden och all bebyggelse ligger utanför de 40 decibelen. Ljudet blir inte konstant. Det ändrar sig med vindriktningen och med hur man vinklar bladen. Men jag förstår människor som känner oro för det. 

Så här stora vindkraftverk (totalhöjd på 290 meter) har aldrig byggts någonstans i världen.

– Den kunskap vi har är inte att ljudet ökar med höjden på verken. Vi måste följa de bestämmelser som finns. Det är ljud och skuggningseffekter som är viktigt. Ljuset är en säkerhetsfråga för flyget.

Personer har varit kritiska och menat att det är mera informationsmöten och utställning än samråd. 

– Vi tycker att det har varit bra möten med många nyfikna som vill veta mera och andra har varit kritiska. Vi tyckte det var lämpligt under pandemin med max 50 personer med avstånd i lokalen. Det ingår ju i samrådet att vi tar in alla synpunkter och gör en sammanställning som ingår i vår ansökan till Länsstyrelsen. 

Ringborg berättar att ett omfattande arbete pågått under ett par år före presentationen av planerna, med inventering av företagets skogar.

– Det är mycket arbete innan man inser att det överhuvudtaget kan genomföras, berättade Nils Ringborg.

undefined
Hugo Andersson, kommunalråd i Finspångs kommun.

Finspångs kommuns Hugo Andersson (C), miljö- och samhällsbyggnadsråd, var på plats för att sätta sig in i den stora frågan som han plötsligt fått i sitt knä.

– I slutändan har vi ett rejält formellt inflytande. Hur vi ställer oss då vet jag inte nu, förklarade kommunalrådet med två områden och många planerade vindkraftverk inom kommungränsen.

För ett tiotal år sedan fanns ett vindkraftprojekt norr om Ljusfallshammar, men det sprack efter Försvarsmaktens invändningar.

undefined
Håkan Svensson, styrelsemedlem i nybildade föreningen Rättvisa vindar Norra Östergötland.

Under veckan har föreningen Rättvisa Vindar Norra Östergötland bildats och har redan fått ett hundratal medlemmar.

– Jag får ett vindkraftverk framför mig på ett berg rakt över Myckelmossasjön och kommer att se fundament, berättade Håkan Svensson i nya föreningens styrelse.

Tre vindkraftparker

Holmen har (2019) närmare 3 000 anställda.

Företaget äger 1,3 miljoner hektar skog samt bland annat två kartongbruk, två pappersbruk och tre sågverk. 

Totalt planerar Holmen att bygga maximalt 77 vindkraftverk i tre olika vindkraftparker. I Klintaberget norr om Simonstorp, Skybygget söder om Simonstorp och Högsjön mellan Igelfors och Simonstorp. Totalhöjden på varje vindkraftverk är cirka 290 meter.

Bravikens pappersbruk och Holmens såg är i behov av 30 procent av Östergötland totala elbehov.

Karta: Elgsjögården
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!