De höjda elpriserna slår hårt. Beroende på hur utvecklingen blir kan Reijmyre glasbruk tvingas ta drastiska beslut.
– Det är en elintentiv industri och vi har som målsättning att ställa om vår produktion så vi blir mer energieffektiva, men det är en process som tar många år att genomdriva. Vi hinner inte med när priserna går upp så snabbt, säger Viktor Söderberg.
– Vårt största problem är att vi befinner oss i en äldre eftersatt byggnad som inte är energieffektiv. För att samtidigt klara av arbetsmiljökrav, undvika driftstörningar och bära ökande energikostnader måste vi kunna behålla och återanvända restvärmen från produktionen. Det går att lösa och vi har en plan som vi arbetar enligt men det går inte att forcera fram lösningar i ett sådant här extremt läge. Blir det ännu värre kan vi behöva stänga ner.
Är det stor risk för det?
– Läget är väldigt oförutsägbart så vi måste förbereda oss för det.
Glasbruket har under åren haft det tufft med flera nedläggningshot och konkurser. De senaste åren har det sett ljusare ut. I dag är de 25 anställda, varav nio glasblåsare.
– Det är mycket som går bra, vi har stor orderingång, men som för alla industrier så blir det vid en viss tidpunkt för dyrt att producera.
Eventuellt kan produktionen återstartas efter ett stopp, men det är inte helt enkelt. Deglar och ugnar kan skadas om de stängs av.
– Man kan inte tända och släcka en smältugn likt en lampa. Det är stor risk för materiella skador och merkostnader med stora svårigheter att återstarta produktionen om elpriset sedan går ner. I värsta fall kanske produktionen får återstartas någon annanstans.
I ett första steg skulle det i så fall kunna handla om att flytta vissa delar av produktionen. Olika alternativ utreds.
– Det är många variabler som styr en omlokalisering. Flera prognoser säger att det kommer att ta decennier att ta sig ur energikrisen så det är svåra beslutsavvägningar. Om vi inte kan bibehålla produktionen får vi hänvisa kunder till producenter i andra delar av världen.
Viktor Söderberg menar att det inte hade behövt se ut så här.
– Det finns en stor irritation över att politiker under många år har försummat att lyssna på experternas varningar. Man har satt oss i knäet på väder, vind och Putin. Vi har hamnat i en förödande oförutsägbarhet. Med den går det inte att planera långsiktigt och göra en effektiv omställning.