Lyx, vete, mini och vanilj. Det är vad Rejmyre Brödbod erbjuder i semleväg i år. Alla bakade på mjöl från Hävla kvarn och med mycket kärlek från Heléne Lövkvist.
- Det är den klassiska vetesemlan som går bäst, säger hon.
Hemligheten i att få till en riktigt god semla ligger i geggan i mitten.
- Det ska vara ren mandelmassa och så lite annat. Men det är hemligt vad det är, säger Heléne.
Faktum är att semlan är det enda recept hon håller hemligt.
- Ja jag brukar dela med mig av både recept och surdeg här. Men något trumfkort måste man väl få ha, säger hon och småler.
Inte ätit en enda
Själv har hon inte ätit en enda i år. Men om hon gör det finns det bara ett sätt att konsumera den på.
- Jag gillar den klassiska vetesemlan och hetvägg. Det är det där gegget som blir med mjölken som är så gott. Och så att man äter med sked. Men i eftermiddag blir det en minisemla i alla fall, säger hon.
Fettisdagen med goda semlor till trots. Det Heléne kom till Rejmyre för att satsa på, var trots allt brödet. På hyllan i den lilla butiken finns den populära Rejmyrelimpan som funnits med sedan dag ett.
- Konditoribitar är bara en liten del av verksamheten hos mig. Medan andra håller på med semlor långt innan jul, är säsongen mycket kortare här, säger hon.
Nu satsar hon även på andra godsaker i Rejmyre. Sedan en dryg månad tillagas smörgåstårtor, landgångar, snittar och mackor på beställning.
- Jag har haft efterfrågan på det här en tid. Nu tänkte jag att det var dags att satsa på den biten med, säger Heléne.