Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här får ny teknik möta gammalt hantverk

Ett nytt samarbete mellan Reijmyre glasbruk, Siemens och Curt Nicolin-gymnasiet kan på sikt ge nya affärer till glasbruket. "Det är häftigt när ny teknik och gammalt konsthantverk möts", säger vd:n Ulf Rosén.

Den heta glasmassan blir till en glasturbin i den 3D-ritade formen. I samarbete med Siemens och Curt Nicolingymnasiet hoppas Reijmyre glasbruk att tekniken med 3D-ritade formar ska ge nya affärer.

Den heta glasmassan blir till en glasturbin i den 3D-ritade formen. I samarbete med Siemens och Curt Nicolingymnasiet hoppas Reijmyre glasbruk att tekniken med 3D-ritade formar ska ge nya affärer.

Foto: Mikael Grip

Rejmyre2020-05-06 17:00

I en kombination med modern 3D-teknik och gammalt hantverk siktar Reijmyre glasbruk och Siemens i Finspång på ett framtida samarbete.

– 3D-printingen av formarna sker i vår verkstad. Materialet som används är exakt samma som vi använder för att reparera och tillverka de brännare som sitter i våra turbiner. Det gör att formarna som den heta glasmassan hälls i, tål värme extremt bra, säger Andreas Graichen, utvecklingschef för additiv tillverkning på Siemens.

Projektledare har de båda blivande gymnasieingenjörerna Linus Lööv och Daniel Kirmeier varit.

– Vi går sista året på Curt Nicolin-gymnasiet och fick välja bland olika examensuppdrag och tyckte att det här var det mest spännande, förklarar Linus.

Uppdraget handlade om att tillverka glasturbiner, som present till vd:ar som köper riktiga turbiner från Siemens.

– Vi har designat en glasturbin som är uppbyggd av flera glasdelar och en glasturbin som är solid. Att rita formarna och få dem utskrivningsbara i 3D-printern har varit en av utmaningarna. När formarna väl är utskrivna så måste det gå att gjuta glas i dem, vilket också varit en utmaning, säger Daniel.

Linus och Daniel har haft kontakt med glasmästarna på bruket under resans gång.

– Den största svårigheten är att få formen fylld med glasmassan. Arbetet måste ske med ett visst tryck och risken är att massan fastnar i formen, berättar glasmästaren Ronnie Ståhl.

Att sälja profilprodukter till Siemens är förstås inget Ulf Rosén, vd Reijmyre glasbruk, tackar nej till.

– Det är jättespännande och ger nya möjligheter för oss. Självklart vore det bra för oss om Siemens, som är ett världsomspännande företag, tycker att det här en bra idé. Om det här med 3D-printade formar slår väl ut, vilket det verkar göra, så ger det oss möjligheter till produktutveckling och nya affärer, förklarar han.

Ulf Rosén drar en historisk parallell.

– På slutet av 1800-talet var det Siemens som tillverkade nya smältugnar och gjorde Reijmyre glasbruk världsledande och gav oss ett tekniskt försprång. Nu hoppas vi att det nya samarbetet med Siemens ska göra att vi kan blomstra igen. Med 3D-printingen av formar kan vi snabbt tillverka profilprodukter till företag. Tröskeln till att göra specialdesignade produkter blir lägre och mindre kostsam.

Karta: Reijmyre Glasbruk
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!