Det har varit på gång en längre tid och i onsdags beslutade kommunstyrelsen att sälja de tre fastigheterna Reijmyre glasbruk, Rejmyre Hantverksby och Rejmyre Gestgifveri för en krona styck, alltså totalt tre kronor, till glasbrukets vd Viktor Söderberg.
– Vi har haft kostnader varje år i form av fastigheter med underhållskrav. Nu blir vi av med tid, kraft och pengar, säger kommunalrådet Mats Annerfeldt (S).
– Kostnaderna för sanering i området ligger kvar på kommunens ansvar. Det är ett pågående arbete, som är bra om det blir klart, så Viktor kan göra vad han vill med huset. Det trevligaste är att vi har ett glasbruk i produktion, hade inte kommunen köpt det 2015 hade det inte funnits något glasbruk i Rejmyre, säger miljö- och samhällsbyggnadsrådet Hugo Andersson (C).
Viktor Söderberg påpekar att beskedet är efterlängtat.
– Nu kan vi planera framåt, vidta åtgärder och anpassa lokalerna för olika typer av verksamheter, säger han.
Han understryker att det finns stora renoveringsbehov i lokalerna.
– I glasbruket behöver fler åtgärder göras för att lokalerna ska bli ändamålsenliga för produktion. Det behövs till exempel lastkaj, värmesystem och bättre ventilation. Det är även rasrisk och avspärrat vid en del av huskroppen.
Förhoppningen är att hantverksbyn ska blomstra i framtiden.
– Almqvist Destilleri är nu igång och i smedjan finns det potential att bygga ut och utveckla verksamheten. Vi vill att smedjan ska kunna ta emot större besöksgrupper, gärna 8-16 personer, det dubbla mot vad som är möjligt i dag i smedjan. Vi får förfrågningar från grupper upp till 40 personer som vill komma på teambuilding eller konferensbesök, då behöver vi anpassa lokalerna därefter, säger Viktor Söderberg.
I byggnaden där Rejmyre Gestgifveri haft verksamhet fram till förra året finns också nya planer.
– Lokalerna är något eftersatta, där behövs åtgärder. Tanken är att det ska bli evenemangskök och någon form av kaféverksamhet. I byggnaden finns även räddningstjänst och turistbyrå, som ska vara kvar i huset.
Viktor Söderberg har fler idéer på hur attraktionskraften kan ökas i området.
– Jag skulle vilja göra ett nytt glasbruksmuseum, med ny utställning i anslutning till butiken så att de kan bemannas gemensamt och hålla bättre öppettider. Nu bemannas det med beröm av ideella krafter, men de orkar inte hålla öppet så ofta.
Hur har ökningen av elkostnader slagit mot verksamheten?
– Det har varit tufft förstås, men vi har hyfsat energieffektiva ugnar och vi smälter på nätterna.
För ett år sedan berättade du om målet att öka produktionsmässigt med 30-40 procent och anställa två-fyra glasblåsare per år, gäller det fortfarande?
– Vi har fått gå lugnare fram med tanke på konjunkturen och samtidigt har fastighetsaffären tagit tid. Nu kan vi äntligen komma igång med besöksmålsutvecklingen, menar Viktor Söderberg.
I dagsläget har Reijmyre glasbruk 20 anställda.
– Vi är mitt uppe i ett generationsskifte, men det finns knappt några glasblåsare att få tag på. Vi har två tjejer som är lärlingar och vi tittar även på att rekrytera utomlands, från bland annat Centraleuropa.
Men det är en vd med stora framtidsdrömmar, för såväl glasbruket som samhället.
– Rejmyre ska bli ett av Östergötlands och Sveriges roligaste besöksmål. Det är något extra med uppgiften att leda ett glasbruk, jämfört med andra företag, konstaterar Viktor Söderberg.