Grillförbudet slog på Rejmyre marken

Det totala eldnings- och grillförbudet påverkade Rejmyre marken. De flesta hade respekt för förbudet, men inte alla.

Johannes Jabro, ägare till Rejmyre restaurang och pizzeria, fick finna sig i att inte tända sitt stora grillbord som han brukar använda.

Johannes Jabro, ägare till Rejmyre restaurang och pizzeria, fick finna sig i att inte tända sitt stora grillbord som han brukar använda.

Foto: Mikael Grip

REJMYRE2018-07-25 16:00

– Det är samma regler och förbud som gäller för alla, oavsett om det är privatpersoner eller näringsidkare, säger Daniel Svanér, räddningschef i beredskap vid Räddningstjänsten i Finspång.

Svanér ägnade onsdagsförmiddagen till att informera "knallar" och lokala företag, som ville sälja mat till hungriga marknadsbesökare, om vad som gäller.

– Det finns egentligen inga frågetecken. Allt som avger värme, gnista eller låga är förbjudet att använda utomhus. Räddningstjänstens jobb är i det här läget att informera, betonar han.

Och visst var matoset betydligt mer nedtonat än vanligt.

– Inte är förbudet bra för affärerna. Men det är bara att acceptera och jobba utifrån det som gäller, säger Johannes Jabro, ägare till Rejmyre restaurang och pizzeria, som inte kunde använda sitt stora grillbord att steka hamburgare på.

På en annan plats utmed Glasbruksvägen stektes det strömmingsburgare och på ytterligare en annan plats lagades det viltkebab på ett stort stekbord i den över 30-gradiga värmen. I solen var det förstås ännu varmare.

– Inget av det är okej. Skulle någon göra en polisanmälan kan det handla om dagsböter och skulle det hända något allvarligt så kan brottsrubriceringen bli allmänfarlig vårdslöshet, berättar Daniel Svanér.

Kurt Karlsson är marknadsgeneral för Rejmyre marken.

– Han med strömmingen har stekt fisken på förhand innan han kom hit. Så han värmer den bara. Den andre har hyrt in sig på en privat tomt utanför själva marknadsområdet, så det har vi ingen rådighet över, säger han.

Strömmingen värmdes i stekpannan, vilket enligt Daniel Svanér, vid Räddningstjänsten i Finspång strider mot eldnings- och grillförbudet.
Strömmingen värmdes i stekpannan, vilket enligt Daniel Svanér, vid Räddningstjänsten i Finspång strider mot eldnings- och grillförbudet.
Eldningsförbudet

Länsstyrelsen Östergötland har fattat beslut om totalt eldningsförbud i hela länet. Totalt eldningsförbud gäller från och med onsdag 25 juli och tillsvidare.

Vid totalt eldningsförbud:

• är det förbjudet att göra upp eld i skog och mark och även i villaträdgårdar.

• är det förbjudet att använda pyroteknisk utrustning utomhus.

• är grillning förbjuden även i permanent iordningställda grillplatser (byggd av betong, sten eller liknande) samt på villatomter i grillar (kol-/gas-/el-).

Vid eldningsförbud rekommenderas:

• att inte röka i skog och mark.

• att inte arbeta med maskiner i skog och mark, som kan orsaka gnistor eller varmgång (motorsågar, slåtteraggregat, markberedningsmaskiner med mera).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!