– Det är samma regler och förbud som gäller för alla, oavsett om det är privatpersoner eller näringsidkare, säger Daniel Svanér, räddningschef i beredskap vid Räddningstjänsten i Finspång.
Svanér ägnade onsdagsförmiddagen till att informera "knallar" och lokala företag, som ville sälja mat till hungriga marknadsbesökare, om vad som gäller.
– Det finns egentligen inga frågetecken. Allt som avger värme, gnista eller låga är förbjudet att använda utomhus. Räddningstjänstens jobb är i det här läget att informera, betonar han.
Och visst var matoset betydligt mer nedtonat än vanligt.
– Inte är förbudet bra för affärerna. Men det är bara att acceptera och jobba utifrån det som gäller, säger Johannes Jabro, ägare till Rejmyre restaurang och pizzeria, som inte kunde använda sitt stora grillbord att steka hamburgare på.
På en annan plats utmed Glasbruksvägen stektes det strömmingsburgare och på ytterligare en annan plats lagades det viltkebab på ett stort stekbord i den över 30-gradiga värmen. I solen var det förstås ännu varmare.
– Inget av det är okej. Skulle någon göra en polisanmälan kan det handla om dagsböter och skulle det hända något allvarligt så kan brottsrubriceringen bli allmänfarlig vårdslöshet, berättar Daniel Svanér.
Kurt Karlsson är marknadsgeneral för Rejmyre marken.
– Han med strömmingen har stekt fisken på förhand innan han kom hit. Så han värmer den bara. Den andre har hyrt in sig på en privat tomt utanför själva marknadsområdet, så det har vi ingen rådighet över, säger han.