Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Glaskalas i Rejmyre

Vardagen handlar om precision, produktion och extrem finkänslighet - men när Glasets dag kommer till Rejmyre varje år får ortens glasblåsare chansen att ta ut svängarna och göra som de vill.  - Det är då det är som roligast. Då får vi experimentera, säger Joakim Molin.

Joakim Molin trivdes med sitt arbete denna dag. Här tillverkar han en läcker skål.

Joakim Molin trivdes med sitt arbete denna dag. Här tillverkar han en läcker skål.

Foto: Henrik Jonsson

REJMYRE2008-05-05 03:00
Hundratals människor gästade Glasbruket i Rejmyre under lördagen då det var dags för 2008-års Glasets dag. Manfred Carlsson, 11 år, var en av de som letat sig dit och tittade nyfiket på när glasblåsaren Joakim Molin och hans kollega Elin Jonsson arbetade. - Jag brukar åka hit när det är Glasets dag. Min kusins mormor bor här, säger han. I hela den process det är att forma och få till en skål eller ett glas, har Manfred sitt givna favoritmoment. - Det är när de blåser upp glaset. Erfaren
Och han medger även att själv skulle kunna tänka sig att arbeta som glasblåsare i framtiden. - Jag tror det, säger han. Joakim Molin är kreatören som denna lördag har fått uppdraget att fascinera besökarna med sina gedigna hantverkskunskaper. Han har arbetat som glasblåsare i 24 år, och det är väl inte helt fel att säga att han vet vad sysslar med. Den här dagen har han också fria tyglar att göra som han vill. - Det blir mest skålar i lite olika färger, säger han. Gammal tradition
För de hungriga besökarna bjöds det på "Hyttsill". - Det åt luffarna och glasblåsarna i hyttan säger historien. Hyttsill är sill på en lökbädd i grädde med potatis och lingon. Det är en lite förfinad variant som vi bjuder på, säger brukets butiksansvarige Anette Carlsson. Förutom själva Glasbruket visade ett flertal av områdets lokala småföretagare upp sig. Det såldes nybakat bröd, mattor, textiler och karameller i alla möjliga kulörer. Dessutom visade smeden Michael Maasing hur lite forntida hantverksarbete ska gå till. - Jag gör allt som är värmesmidet. Det klassiska sättet. Det blir allt från spikar till grindar och ljuskronor, säger han. Glasets dag är något han välkomnar. Förutom att han får chansen att visa upp sin verksamhet är det också ett avstamp till den nya säsongen. - Det är kul. Under vintern är det mest beställningar men från och med nu blir det mycket dagturister som vill se och köpa saker, säger Michael Maasing.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om