Glaskalas i Rejmyre
Vardagen handlar om precision, produktion och extrem finkänslighet - men när Glasets dag kommer till Rejmyre varje år får ortens glasblåsare chansen att ta ut svängarna och göra som de vill. - Det är då det är som roligast. Då får vi experimentera, säger Joakim Molin.
Joakim Molin trivdes med sitt arbete denna dag. Här tillverkar han en läcker skål.
Foto: Henrik Jonsson
Och han medger även att själv skulle kunna tänka sig att arbeta som glasblåsare i framtiden. - Jag tror det, säger han. Joakim Molin är kreatören som denna lördag har fått uppdraget att fascinera besökarna med sina gedigna hantverkskunskaper. Han har arbetat som glasblåsare i 24 år, och det är väl inte helt fel att säga att han vet vad sysslar med. Den här dagen har han också fria tyglar att göra som han vill. - Det blir mest skålar i lite olika färger, säger han. Gammal tradition
För de hungriga besökarna bjöds det på "Hyttsill". - Det åt luffarna och glasblåsarna i hyttan säger historien. Hyttsill är sill på en lökbädd i grädde med potatis och lingon. Det är en lite förfinad variant som vi bjuder på, säger brukets butiksansvarige Anette Carlsson. Förutom själva Glasbruket visade ett flertal av områdets lokala småföretagare upp sig. Det såldes nybakat bröd, mattor, textiler och karameller i alla möjliga kulörer. Dessutom visade smeden Michael Maasing hur lite forntida hantverksarbete ska gå till. - Jag gör allt som är värmesmidet. Det klassiska sättet. Det blir allt från spikar till grindar och ljuskronor, säger han. Glasets dag är något han välkomnar. Förutom att han får chansen att visa upp sin verksamhet är det också ett avstamp till den nya säsongen. - Det är kul. Under vintern är det mest beställningar men från och med nu blir det mycket dagturister som vill se och köpa saker, säger Michael Maasing.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!