Glasets dag i Rejmyre
Glasets dag i Rejmyre firades för 15:e gången i lördags. På platsen fanns den nye designern Tomas Harila-Carlgren. Dagen till ära slog Glasmuseet upp portarna för säsongen. Där visas bland annat en del av Reijmyre IF:s fotbollspriser av glas.
Glasbrukets nye designer Tomas Harila-Carlgren var med på Glasets dag för första gången. - Det är fantastiskt roligt, säger han. Foto: Andreas Skogh
Foto:
- Det tar tio till tolv år att bli glasblåsare, det är samma som för läkare, berättar Kerstin Nordetun, turismansvarig i Rejmyre, under visningen.
Trots att Glasets dag firades för 15:e året i rad hade man några nyheter för året.
Bland annat var glasbrukets nye designer Tomas Harila-Carlgren, som började i höstas, med för första gången. Han visade en utställning som han kallar för "Farmors syjunta i Rejmyre".
- Det här är ingen mesig farmor, utan det här är en farmor i farten, säger han.
I den utställningen ingår rejäla sherryglas, kakfat och skålar med flera användningsområden. Glasblåsarna i den proppfulla hyttan tillverkade en av Tomas Harila-Carlgrens flaskor medan han själv pratade om designen. Han berättade också om svårigheten med att sälja vinglas som kostar 300 kronor styck. Inte särskilt många köper 24 stycken på en gång.
- De är gjorda i Sverige i Östergötland. De bästa sättet att rädda ett glasbruk är inte EU-bidrag, utan att köpa glas, säger han.
Glasets dag till ära slog Glasmuseet upp portarna för säsongen. I år visar man glas från de flesta lokala formgivare som har varit verksamma under 1900-talet.
- De vi inte kan uppmärksamma med pjäser och glas försöker vi uppmärksamma med texter, säger Per-Inge Jansson, ordförande i Rejmyre hembygdsförening.
Reijmyre IF
Han är särskilt nöjd över den lilla montern med delar av Reijmyre IF:s glaspriser, samtliga tillverkade på glasbruket. Det är med anledning av klubbens kommande 100-årsjubileum den 20 augusti, som glaspriserna har fått en egen plats på glasmuseet.
Ett annat nytillskott är den tunisiske konstnären Ali Ben Salem, som aldrig tidigare har visats på Glasmuseet.
Även hantverksparet Linda och Michael Maasing, som Folkbladet har berättat om tidigare, passade på att inviga sin nya smedja i samband med Glasets dag.
<B><I>Kul att veta:</B></I>
Glas består till 52 procent av sand. Resten är soda och kalk.
Glaset upphettas till 1 200 grader. Arbetstemperaturen ligger runt 800 grader.
Reijmyre Glasbruk grundades 1810.
Det är Sveriges nordligaste glasbruk.