Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Glasbruket ute till försäljning igen

Affären med nya ägaren sprack. Nu har konkursförvaltningen efter samråd med Finspångs kommun och personalen beslutat att återigen bjuda ut Reijmyre glasbruk till försäljning.

Oroligt. Det har varit många turer kring Reijmyre glasbruk den senaste tiden.

Oroligt. Det har varit många turer kring Reijmyre glasbruk den senaste tiden.

Foto: Karolina Wiborn

REJMYRE2015-09-25 16:18

Affären med den tilltänkte ägaren av verksamheten Arnfinn Röste gick inte att genomföra.

– Anledningen till att affären inte gick att genomföra vill jag inte gå in på, säger konkursförvaltaren Rune Brännström vid Glimstedts advokatfirma.

Arnfinn Röste bekräftar till Folkbladet att det bestämda tillträdet inte verkställs, men vill inte lämna någon ytterligare kommentar.

Under fredagen träffade konkursförvaltningen personalen vid Reijmyre glasbruk och har i samråd med de anställda och Finspångs kommun beslutat att på nytt bjuda ut rörelsen till försäljning. Denna gång genom att i rikspress annonsera om ett anbudsförfarande.

– Förutsättningarna att sälja för fortsatt drift har förbättrats genom de beslut som kommunen tagit beträffande rörelsefastigheten, säger Rune Brännström.

Kommunalrådet Anders Härnbro (S) påpekar att när det gäller den förbättrade situationen handlar det om beslut som togs i kommunstyrelsen i måndags.

– Det rör miljösaneringsfrågan. Den som vill driva verksamheten ska inte behöva hålla ihop miljösaneringen utan ska kunna fokusera på verksamheten, säger Anders Härnbro.

Kommunstyrelsens beslut att köpa glasbrukets gamla fastighet och betala högst 700 000 kronor för byggnaden står fast.

– När det gäller själva affären med tilltänkta nya ägare är inte vi inblandade utan det är konkursförvaltaren som sköter den saken, säger Anders Härnbro.

I avvaktan på att anbudsförfarandet slutförs, hålls driften i glasbruket på sparlåga och butiken är öppen som vanligt.

– Vi har ingen tillverkning, men håller igång ugnarna. Förhoppningsvis blir det en lösning inom tre veckor. Nu har alla möjlighet att lägga anbud igen på samma villkor, säger Rune Brännström.

Glasbruket började tillverka munblåst glas redan 1810, vilket gör Reijmyre till ett av Sveriges äldsta glasbruk som fortfarande är i drift.

Anders Härnbro påpekar vikten av att hålla en så anrik verksamhet vid liv i samhället.

– Vi vill göra en insats vad gäller rådighet kring miljöfrågan. Men vi har också tagit beslut om en framtidsinriktning kring Rejmyre. Jag är övertygad om att det blir en lösning på det här, betonar Anders Härnbro.

Reijmyre glasbruk

Brukets historia började 1810 då tillgången på billigt bränsle från Kolmårdens skogar fick jägmästaren Johan Jacob Graver och friherre Mattias Alexander von Unger Sternberg att anlägga ett glasbruk i Rejmyra, som orten hette då. Sverige hade avträtt Finland och mist de finska glasbruken, vilket medförde att glas blev en bristvara.

Åren gick och bruket expanderade. Flera välrenommerade glasblåsare anställdes. Reijmyre Glasbruk var först i landet med att tillverka pressglas på 1830-talet.

Glasbruket var också först med att anställa kvinnliga formgivare i början på 1900-talet. Drygt 350 personer arbetade då på bruket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om