Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Glasbruket nyanställer

Nya glasmålare är redan anställda och nu söker Reijmyre glasbruk även en ny glasblåsare. Något som känns positivt för verksamheten.

Nyanställningar. Ulf Rosén, vd för Reijmyre glasbruk har nyanställt två glasmålare och söker nu även en ny glasblåsare.

Nyanställningar. Ulf Rosén, vd för Reijmyre glasbruk har nyanställt två glasmålare och söker nu även en ny glasblåsare.

Foto: Sören Boström

REJMYRE2016-08-15 07:00

– Absolut, säger vd Ulf Rosén, när Folkbladet kontaktar honom för en lägesrapport.

– Nyanställningen av en glasblåsare beror dock på att vi har en pensionsavsgång framöver och vi vill vara ute i god tid, för att säkra nyrekryteringen. För utan glasblåsare, får vi inget glas tillverkat och därför är det jätteviktigt att bibehålla det antalet glasblåsare som vi har behov av just nu.

Och vad jag förstår ska det vara en, som redan kan glasblåsartekniken?

– Ja, och det kan gärna vara en nysvensk som kommit och som lärt sig glasblåsning i sitt hemland, säger Ulf Rosén. Man säger ju att glasblåsarpipan uppfanns i Syrien och det har funnits många glasbruk i Syrien.

– Så är det någon flykting som är utbildad glasblåsare är han givetvis också välkommen att söka jobbet. Och jag kan lägga till att det i så fall inte är första gången vi har utländsk arbetskraft i glashyttan. När jag växte upp i Rejmyre på 1960-talet, var det många utlänningar här och jobbade, från bland annat Italien, Tyskland, Turkiet Grekland och Finland. De kunde ingen svenska, men fick respekt med sig från början, eftersom de var skickliga hantverkare och de etablerade ett bra samarbete med svenskarna, även om de inte pratade samma språk.

När du var med och köpte glasbruket i oktober i fjol, tvingades ni minska personalstyrkan från 17 till 11 personer i ett nystartsläge. Hur ser personalstyrka ut idag?

– Vi har ökat antalet fast anställda från 11 till 14. Dessutom har vi tre pensionärer, som jobbar regelbundet och så har vi ytterligare tre tillfälliga sommarjobbare.

– Bland de fast anställda har vi numera två speciella glasmålare i en nysatsning på glasmåleri. Det är en helt ny produktionsteknik för vår del

Vad är bakgrunden till detta?

– Vi köpte ett glasmåleri i Småland, som vi flyttat upp hit till Rejmyre och vi har redan fått in stora beställningar på det här målade glaset. Under hösten ska vi nu arbeta fram en ny kollektion av målat glas.

– Jag kan nämna att vi redan sålt målat glas, men det var ett lager som vi fick med från Småland när vi köpte måleriet. Men nu tillverkar vi som sagt målat glas själva och kollektionen ska utökas i höst.

Hur gick det förresten med tillverkningen av specialglaset med Skogsröjet inristat i glaset?

– Det gick oerhört bra, säger Ulf Rosén, och faktum är att arrangörerna sålde slut på alla specialglasen som vi tillverkat, på bara någon timme. Så det var verkligen något som gick hem hos festivaldeltagarna.

– Dessutom vill jag gärna berömma arrangörerna av Skogsröjet, som gör ett otroligt fint jobb med den här rockfestivalen i lilla Rejmyre. Jag var där och kollade läget och blev mycket imponerad av vad jag såg. Helt klart är den här rockfestivalen ett mycket positivt inslag för samhället och för glasbruket och att folk ser att det händer grejor här i Rejmyre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!