Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Glas lockar många besökare

Många kommer för hyttsillen. Andra för att få chansen att prova att blåsa glas. Alla lockas de till Glasets dag.

Musikanter. Rejmyre glasbruksorkester välkomnade besökarna med musik.

Musikanter. Rejmyre glasbruksorkester välkomnade besökarna med musik.

Foto: Erika Wiman

Rejmyre2014-05-05 05:06

Rejmyre glasbruks historia är bekant för många Rejmyrebor men de många utsocknes besökarna känner kanske inte till hur det kom sig att glasbruket återuppstod – eller kanske inte ens att det var nedlagt en tid.

I år fokuserar glasbruksmuseet på Gustav E. Nilsson. Han besökte en gudstjänst i Rejmyre i början på 30-talet och fick klart för sig att folket I Rejmyre hade det svårt. Arbetstillfällen saknades. Det vara bara skorsten som kvar av glasbruket som hade rivits sex år tidigare.

Gustav E. Nilsson förstod att här skulle han kunna göra en insats. Han köpte därför 1932 det som fanns kvar och startade upp Rejmyre glasbruk igen.

– Gustav är också den som räddar samlingarna och skapar ett glasmuseum. Det är grunden till vårt glasmuseum, berättar Per-Inge Jansson som är ordförande i Hembygdsföreningen Gamla Reijmyre.

– Han förstod värdet av den här gamla traditionen.

I dag är det Gamla Reijmyre som driver glasmuseet. Det är välbesökt. Förra året hade museet cirka 20 000 besökare.

Evenemanget Glasets dag har ett tjugotal år på nacken och lockar fler och fler besökare varje år.

– Det har ju växt det här med hantverksbyn. Det har skapat ett merintresse, säger Per-Inge Jansson som räknar med cirka 2 000-3 000 besökare.

En av de saker som lockar är hyttsillen.

– Det är ett signum för Glasets dag. Det var Lill-Anna (Ann Karlsson) som införde det, berättar Per-Inge.

Inne i hyttan ringlar sig kön lång för att få en portion. Wivan Gahnström och hennes dotter Lillemor Gahnström har fullt sjå att servera.

Vad är hyttsill för något?

– Det är stekt salt sill med lök och grädde, berättar Wivan medan de får pausa lite i serveringen.

Just nu finns det inte sittplatser åt alla som vill äta. Medan man väntar kan man passa på att titta på när Henrik Carlsson och John Vesanen blåser glas. Den som vill får sedan själv prova på tekniken.

Läs mer i måndagstidningen som också finns som e-tidning

Hyttsill

Hyttsill är från början är en småländsk tradition som har sitt ursprung från glashyttornas storhetstid.

När glasblåsarna slutat dagens arbete användes ugnarna för matlagning och den varma omgivningen kring ugnen blev en naturlig umgängesplats.

Hyttsillsmaten består först och främst av insaltad sill. I Rejmyre tillagas den med lök och grädde och serveras med kokt potatis och lingonsylt.

Vid hyttsillen träffades arbetarna, jägare från skogarna runt omkring och så luffarna. Det var inte ovanligt att 15–20 luffare samlades på trälådorna i den varma hyttan för att äta och att berätta historier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om