– Det ska bli riktigt spännande och en utmaning jag ser fram emot. Det finns en enorm kraft och engagemang bland ortsborna, se bara på Skogsröjet och nya Raggarröjet, säger Fredrik när tidningen möter honom i den stora turistbyrån i Rejmyre som byggdes för några år sedan.
Projektet Destination Rejmyre, som finansieras tillsammans av Länsstyrelsen i Östergötland och Finspångs kommun, ska fortgå under 2017 och 2018.
– Visst hade det varit optimalt om jag börjat min tjänst i februari. Nu är det lite sent att hitta nya aktörer till den här sommaren. Även om vi lyckats fylla en tom lokal med två konstnärer, berättar Fredrik.
Att få bättre fart på hantverksbyn och fylla de lokaler som står tomma med verksamheter har länge varit efterfrågat av de aktörer som finns på plats.
– Rejmyre har ett bra läge med närhet till många stora kommuner. Men jag har själv bott i Norrköping sedan 1999 och har aldrig varit här förut. Vad står det för? Varför är det svårt att locka hit besökare från Norrköping? Det måste vi ta reda på plus att aktivt jaga in hantverkare som gör Rejmyre mer attraktivt. Att länka ihop Norrköping med Rejmyre känns viktigt.
Vad skulle du helst vilja ha hit?– I den lokalen som är livsmedelsklassad, där det förut var ett bageri, vill jag ha en liknande verksamhet. Glasbruket och gestgifveriet är jättebra men det räcker inte. Det behövs fler hantverkare så att besökarna får mer att ta till sig. En större bredd helt enkelt, anser Fredrik.
De hantverkare som nu verkar i hantverksbyn har länge känt sig förbisedda av de styrande i kommunen, både politiskt och på tjänstemannanivå.
– Det finns ett relationsproblem som jag ska försöka överbrygga och jobba med. Man känner sig utanför här i Rejmyre och från kommunens håller man inte med om den bilden, vad får ett sådant förhållande för effekter? Jag upplever att det är mycket kopplat till känslor, så vi får titta på vad det egentligen handlar om, säger Fredrik Franzén.
Rent praktiskt vill Fredrik ha ett möte i månaden med näringslivet i Rejmyre.
– Vi måste ta fram en vision om hur vi vill ha det och det måste vi göra gemensamt. Att arbeta gemensamt mot ett mål tror jag är nyckeln till framgång och som på sikt också ska öka försäljningen för företagen i Rejmyre, poängterar Fredrik.
Under sommaren ska den 40-årige Norrköpingsbon också driva turistbyrån, som till ytan måste vara en av de större, om inte den största i Östergötland.
– Ha, ha. Ja, den är rejält tilltagen. Det blir en bra möjlighet för mig att träffa turister och fråga dem var de varit innan och vad som fört dem till Rejmyre och vad de upplever som positivt och mindre bra. Vad vill en köpare ha och tillverka efter det?
Vad händer efter projekttidens slut?– Förhoppningsvis har det hänt en hel del och att vi hittat hållbara former som fungerar lång tid framöver.