Formgivare och antikrunda på Glasets dag i Rejmyre
Reijmyre glasbruk har inlett nytt samarbete med fyra formgivare. Tre av dem ställer ut på det nya Galleri Reijmyre, som invigdes på lördagen, då det var Glasets Dag. Värdering av glas var ett uppskattat inslag.
Att få sitt glas bedömt av experter från Stockholms auktionsverk var ett populärt inslag på Glasets dag. Urban Nilsson fick veta en del av intendent Malin Rebessi. FOTO: CHRISTINE LINDSTRÖM
Foto:
Margareta Hennix och Filippa Reuterswärd som redan designar för Reijmyre är också representerade på utställningen som pågår t o m 11 juli. Galleriet invigdes på lördagen av Ulf Ericsson, en av ägarna.
Färgstarkt glas
Jonas Rooth visar flera färgstarka ljuskronor i organiska former. Han ställer också ut en riktig "ögonfångare", en stor taggboll med armar i lila. Galleriet var en gång lagerlokal och det är en rejäl lokal, en klar fördel när det är många utställare som visar sina verk. Jonas, som är bördig från Sörmland, gick ut glaslinjen på Konstfack för tio år sedan. Han har också hantverksutbildning i glas och flera konstnärliga utbildningar bakom sig. Sedan 1993 har han sin egen hytta, numera i Kivik.
- Glaset ger så många möjligheter, säger Jonas.
Rött och svart
De verk som Margareta Hennix visar på utställningen har tillverkats i hyttan på Reijmyre. Kollektionen går i rött och svart och formerna är generösa. Fat, pokaler och skålar i begränsad upplaga ingår.
- Jag har använt fyra olika röda färger, berättar Margareta, och det är killarna här i hyttan som har tillverkat föremålen.
Galleri Reijmyre kommer även att visa utställningar med objekt i andra tekniker än glas. Man samarbetar med gallerist Birgitta Schmutz, Stockholm.
Glasets dag erbjöd också möjlighet till värdering av glasföremål. Ulrika Ruding och Malin Rebessi från Stockholms auktionsverk fanns på plats under cirka en timme för att bedöma besökarnas glas.
Intresset var stort och när de båda värderarna anlände, var det kö av intresserade. En av dem var Urban Nilsson från Finspång, som hade med sig flera föremål.
- Ungefär 2 000 kronor i auktionspris, löd Malin Rebessis utlåtande om en shaker med tillhörande 12 glas, tillverkade på Reijmyre.
Glasmuseet
Glasmuseet slog upp portarna för säsongen på Glasets dag. Årets utställning visar verk av Monica Bratt, kom till Reijmyre 1937. Hon arbetade mycket tillsammans med hyttmästare Harald Eriksson. Det var under Monica Bratts tid som det rubinröda glaset blev Reijmyres signum. Hon arbetade på Reijmyre fram till sin död 1961. Då var hon endast 48 år.
Sommarens andra "utställningsobjekt" på glasmuseet är Björn Trägårdh, 1908 - 1998. Han arbetade med inredning, färgsättning, möbeldesign och gjorde 1936 ett arbete för Reijmyre glasbruk. En stor del av sin karriär kom han att tillverka konstnärligt utformade knappar. Han var även målande konstnär.
Självklara inslag på Glasets dag var guidning i hyttan, hyttsill, försäljning, lotter och servering. Rejmyre musikkår underhöll. På Folkets Hus var det lopp- och prylmarknad.