Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Företagarna: Vårt livsverk hotas av vindkraftsplanerna

Sandvik gård är byggt på stillhet och ro. Nu hotar de stora vindkraftplanerna spaverksamheten i Rejmyreskogen.

Yvonne Lindberg, Pia Finnberger och Ola Johansson kämpar för att Sandvik gård ska kunna fortsätta erbjuda gästerna tystnaden och mörkret.

Yvonne Lindberg, Pia Finnberger och Ola Johansson kämpar för att Sandvik gård ska kunna fortsätta erbjuda gästerna tystnaden och mörkret.

Foto: Christer Andersson

Rejmyre2020-11-05 17:30

Naturskönt vid Magnehultsjön ligger friskvårdsanläggningen som årligen lockar flera tusen besökare. Skogsgården från 1800-talet har sedan starten 1994 stegvis förvandlats till ett spa- och konferenscenter med 62 gästrum.

Ladies´ Spa-helger – reserverade för endast kvinnor, i vad man beskriver som en rofylld miljö med mat, motion och behandlingar – har blivit den bärande affärsidén och står för 60 procent av omsättningen.

Nu är Yvonne Lindberg orolig för sitt livsverk.

– Vindkraftplanerna kan påverka hela vår existens, så illa är det, säger hon över en kopp kaffe när frukosten serverats bort i matsalen, säger hon.

undefined
Yvonne Lindberg säger att hon kan känna magvärk över vindkraftplanerna.

Orsaken är Holmens planerade vindkraftsprojekt med 77 verk i tre olika vindparker. Sandvik gård ligger i Klintabergets område med 30 planerade vindkraftverk, 290 meter höga.

– Vi kommer att få tre eller fyra inom en kilometers avstånd och kommer att se många på andra sidan sjön, säger hon vid utsikten hon aldrig ser sig mätt på.

Om vindkraftprojektet blir verklighet kommer ljud från turbin och roterande blad och ljussken att förändra tillvaron drastiskt.

– Tystnaden är numera en bristvara och kommer att bli det ännu mera i framtiden, för att folk lever som de gör, säger Yvonne Lindberg och berättar att varutransporterna ombeds komma hit på tider som inte kan störa gästerna.

undefined
En stor swimmingpool, bubbelpool och bastu finns inomhus när det blir för kallt att bada ute.

De hade just klarat coronautbrottets första våg med ombokningar utan att behöva avskeda personal, när brevet kom från Holmen. Sedan dess ägnar sig Yvonne Lindberg åt vindkraftfrågan på heltid – den som kan bli avgörande för Sandvik gårds framtid.

– När jag först såg kartan var verken väldigt många och stod väldigt nära, sedan började jag fördjupa mig för att få fakta och inte bara tyckande. Då har jag blivit ännu mer orolig, för bullret, infraljudet, det röda ljuset och för blinkningarna. 

Hon tror att värdet på anläggningen minskat genom det presenterade förslaget och tar kampen mot storföretaget.

– Vi är inte emot vindkraft, men för att behålla det här. Det måste finnas lämpligare ställen, säger Yvonne Lindberg.

undefined
Ola Johansson och Pia Finnberger både bor och jobbar i det planerade vindparksområdet.

Ola Johansson var med från starten som kock. Nu ansvarar han och sambon Pia Finnberger för den dagliga driften.

Hans besök vid Holmens samrådsdagar på Elgsjögården gav honom starka intryck.

– Jag fick en kroppslig reaktion och mådde illa efteråt, när jag insåg att vi kommer verkligen att hamna mitt i det här. Det blev så påtagligt när jag såg deras bilder och ingen kan svara på hur mycket det kommer att påverka oss. 

Hur kommer det här att sluta?

– Det vore så konstigt om det kommer att bli av, med tanke på hur det drabbar så många, svarar Yvonne Lindberg.

Vad kan ni göra?

– Skriva till politiker, träffa dem, ta fram fakta och skapa debatt. Det händer något hela tiden och allt har gått väldigt fort och våra frågor ska vara hos Holmen redan till 12 november, säger Ola.

undefined
Den vedeldade bastun och badbryggan vid Magnehultsjön.

Planen är att vindkraftverken ska vara igång inom tre–fyra år.

– Vi kan inte se det så. I vår värld kommer det inte att bli av. Vi har inte ens funderat på det. Det vore hemskt. Vi kommer att få så många störningar som kommer att påverka oss, säger Yvonne.

– Vad kommer alla våra återkommande gäster att tycka när det de kommer hit för inte längre är samma sak? Det skulle aldrig bli vad det har varit. Det är så många frågetecken kring det, när de väl står här är det inte så mycket att göra åt saken, säger Ola.

undefined
De vakar i poolhuset.
Sandvik Gård

Friskvårdsanläggning intill Magnehultsjön, mellan Rejmyre och Simonstorp, med relaxavdelning, pooler, gym, gymnastiksal, utomhuspool, badbrygga, bastu, motionsspår, konferenslokaler, behandlingsrum, 62 hotellrum med 110 bäddar och restaurang.

Tolv helårsanställda, plus ett 20-tal extraanställda (varav 6-10 terapeuter).

Årsomsättning: Cirka 18 miljoner kronor.

Besökare: 300 per vecka, före coronautbrottet, från stora delar av landet.

Karta: Sandvik Gård, Ladies' Spa, Konferens
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!