Nämligen Sissi Westerberg och Daniel Peltz, som grundat ideella föreningen Rejmyre Art LAB, vilket nu resulterade i att de fick ett stipendium på 150 000 kronor av statiliga Konstnärsnämnden.
– Det känns förstås jätteroligt att få så mycket pengar, säger Sissi Westerberg som tillsammans med Daniel Peltz är grundare av konstnärsprojektet Rejmyre Art LAB.
Vad ska ni göra med pengarna?
– Det har vi inte bestämt än, men det är verkligen ett välkommet tillskott, eftersom vi jobbar mycket ideellt med föreningen.
Det var många som kom och gratulerade Sissi och Daniel till stipendiet, bland annat glasbrukets nye vd Ulf Rosén och kommunalråden Anders Härnbro och Stefan Carlsson från Finspång.
– Vi är mycket glada över att Rejmyre Art LAB etablerat sig inom Finspångs kommun, eftersom det verkligen handlar om konst med hög kvalitet, menade Stefan Carlsson innan han och Anders Härnbro lämnade över en stor gratulationskorg till konstnärerna.
Från Konstnärsnämnden kom Håkan Rehnberg och handläggaren Louise Dahlgren.
– Själv jobbar jag också som konstnär och därför känns det extra kul att få vara med och dela ut såna här stipendier till kollegor, framhöll Håkan Rehnberg som är ordförande i Bildkonstnärsfonden.
Vi frågade Sissi Westerberg hur hon kan beskriva Rejmyre Art LAB?
– Vi jobbar ideellt, men har kunnat klara verksamhet tack var bidrag från olika fonder. Senaste året har verksamheten dock legat nere, eftersom det är svårt att driva ideella projekt. Men vi har tänkt komma igång igen nästa år och just nu funderar vi på hur vi ska lägga upp verksamheten, för att det hela ska fungera bättre ekonomiskt också.
Vad är det ni sysslar med sorts konst?
– Själva är vi konstnärer som är utbildade på konstskolor och jobbar med experimentella platsspecifika konstprojekt och utgår från orten där man verkar och i vårt fall då Rejmyre, för att få inspiration.
– Och istället för att alltid använda Engelska magasinet här i Rejmyre, där vi oftast är, så försöker vi använda andra fysiska platser i Rejmyre och vi har bland annat visat verk i antikaffären, på pizzerian, turistbyrån och gamla macken.
– Samtidigt känner vi oss involverade i den internationella konstvärlden, men istället för att bara åka runt själva, försöker vi få konstvärlden att komma hit.
Och hur har det fungerat?
– Det har vi lyckats bra med och fått hit konstnärer från hela världen till Rejmyre och framförallt har vi lyckats få hit många unga konstnärer som precis gått ut sina utbildningar på de nordiska och baltiska konsthögskolorna.
Vad får de göra här i Rejmyre?
– När det kommer hit yngre konstnärer, satsar vi mer på workshops och möten mellan deltagarna. Ibland har vi också konstnärer som kommer hit till Rejmyre och bor under en längre period. Idén med det är att man då får tid att jobba med konst med utgång från platsen, i det här fallet Rejmyre, och om de är intresserade av glas, försöker vi ordna ett samarbete med glasbruket.
Så ni samarbetar ni med Reijmyre Glasbruk?
– Ja, vi har gjort vissa projekt med glasbruket och det hoppas vi kunna fortsätta med även i framtiden och även hyra in oss på den konstnärsugn som håller på att iordningsställas, för att göra experimentella projekt.
Bildkonstnärsfondens motivering lyder:
”Årets Dynamostipendium går till Sissi Westerberg och Daniel Peltz, grundare av Rejmyre Art LAB. De har visat hur en mindre ort i Sverige under några sommarmånader kan bli en intressant, experimentell, internationell konstarena. Tillsammans med Hanna Lundborg och David Larsson har de sommar efter sommar sedan 2009, samlat konstnärer från en rad andra länder i Rejmyre. Hit har inte bara konstnärer sökt sig utan också en allt större konstintresserad allmänhet. Att konstprojekten äger rum i samhället eller dess närhet innebär att lokalbefolkningen får ta del av de senaste internationella konstyttringarna. Rejmyre Art LAB har skapat nya möjligheter för konstnärer att möta en publik.”
soren.bostrom@folkbladet.se
011 - 200 448