Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fick se hur en kolmila fungerar

Norrköpingsföreningen Skog och Ungdom berättade om sitt projekt i Rejmyre.

Här förevisar Georg Andersson från Skog och ungdom hur en kolmila ser ut via en liten modell, för Naturskyddsföreningens medlemmar.

Här förevisar Georg Andersson från Skog och ungdom hur en kolmila ser ut via en liten modell, för Naturskyddsföreningens medlemmar.

Foto: Sören Boström

Rejmyre2020-10-20 12:00

Kolmilor!

Det var ett genomgående tema vid den vandring, som Naturskyddsföreningen i Finspång gjorde i trakten av Rejmyre nyligen.

Först hamnade man i Magnehults naturreservat där en kolmila håller på att byggs upp och sedan avslutade man hos smederna Michael och Linda Maasing, som bland annat använder träkol från egna kolmilor i sin ässja.

I naturreservatet är det Norrköpingsföreningen Skog och ungdom, som håller på att bygga upp en kolmila.

– Vi har börjat med att bygga grunden och mitten på kolmilan där veden läggs och som tänder milan, berättade Georg Andersson från Skog och ungdom.

Han visade också en liten modell av en mila, som en gång i tiden byggdes upp av skogsförvaltaren Allan Jakobsson från Rejmyre.

– Här kan man i genomskärningen se hur en mila fungerar inifrån och ut, berättade Georg Andersson och kunde på ett mycket pedagogiskt sett förklara skeendet i milan.

Georg visade också upp en äkta kolryssja med medar under, som man fraktade träkol med under vintern till järntillverkning. 

Efter besöket i Magnehult fortsatte man till Rejmyre och den smedja som drivs av smederna Michael och Linda Maasing.

– Och jag bygger egna milor, från vilka Linda och jag sedan använder träkolen i vår ässja, när vi smider, berättade Michael Maasing som också passade på att visa hur själva smidandet ser ut, genom att enkelt- som det såg ut - smida en liten krok.

Vandringen, med Barbro Holmgren och Jan-Inge Wall som värdpar, var ett samarrangemang mellan Naturskyddsföreningen i Finspång och Studiefrämjandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!