Reijmyre glasbruk har flera anställda med över 30 års erfarenhet i yrket. Dessa personer besitter kompetens som är svårersättlig när de går i pension.
– Lärlingssystemet är ett bra sätt för företagen att kunna skapa arbetstillfällen med tanke på alla 40-talister som slutar, säger Ulf Engstrand.
16-årige Rasmus Nossbring från Åby och 17-årige Joacim Wallstedt från Styrstad, mellan Norrköping och Söderköping, trivs bra på sina lärlingsplatser.
Forma storleken
– Det är kul, men det är svårt. Det sägs att det tar tio år för att bli fullärd glasblåsare. Det roligaste är att blåsa och forma storleken på glasen, säger Rasmus.
Joacim var utbytesstudent i USA ett år och valde hantverksprogrammet under gymnasieskolans omvalsperiod.
– Vi får gå runt på olika arbetsställen och lära oss olika moment. Vi hjälper till med det vi kan. Jag brukar träna en del själv på rasterna, säger Joacim.
Handledaren Ronnie Ståhl har jobbat som glasblåsare i 33 år.
– Det är bra med lärlingssystem. Vi måste tänka på återväxten. Vi försöker lära upp eleverna så att de stegvis får mer avancerade uppgifter, säger Ronnie.
På återväxten
Ulf Engstrand tycker att satsningen ska fortsätta.
– Vi har tänkt att ta in ytterligare en lärling till hösten. Vi kan inte garantera något men med största sannolikhet leder den här utbildningen till jobb, säger han.
Magnus Johansson
magnus.johansson@folkbladet.se
0122-13172