Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Får inte lönen vi förtjänar"

Karin Karlsson reagerar starkt mot att undersköterska kallas ett lätt yrke. "Vi får inte den lön vi förtjänar", säger hon.

Vårdyrke. Undersköterskan Karin Karlsson vill lyfta fram att hennes yrke är allt annat än lätt.

Vårdyrke. Undersköterskan Karin Karlsson vill lyfta fram att hennes yrke är allt annat än lätt.

Foto: Magnus Johansson

REJMYRE2016-03-15 07:00

I en debattartikel i DN menar Jan Björklund och Erik Ullenhag, Liberalerna, att vägar till arbete för unga och invandrare ska skapas genom att sänka lägstalönerna för lätta yrken som exempelvis undersköterskor.

Rejmyretjejen Karin Karlsson har arbetat som undersköterska i tio år

– Att vara undersköterska är allt annat än ett lätt arbete. Jag välkomnar de som anser det att vara med en dag på mitt arbete. Som undersköterska på ett demensboende ska jag möta varje individ utifrån den person hon är och har varit, vilket innebär att jag ska känna till vem hon är och vem hon har varit, samt ha kunskap om hur demenssjukdomen påverkar fysiskt och psykiskt, säger Karin Karlsson.

Hon påpekar att arbeta med personer med demenssjukdom handlar om att förstå och se människor.

– Jag tittar och lyssnar, ser och hör. Tolkar orden, tolkar beteendet. Vad säger hon, vad betyder det? ”Jag vill hem”. Vill hon känna tryggheten som man bara känner när man är hemma? Vill hon ha en kram? Vill hon vara ifred? Behöver hon gå på toaletten? Kanske vila en stund?, säger Karin Karlsson.

Dela ut rätt mediciner, lägga om sår, larmtelefoner som ringer och genomföra träningsprogram är exempel på viktiga arbetsuppgifter.

– Vi jobbar även mycket med närstående till personer med demenssjukdom, som delvis förlorar en person fast de fortfarande är i livet. Jag brukar kalla oss begripliggörare.

Karin har full förståelse för att det behövs skapas fler arbetstillfällen för att få in fler på arbetsmarknaden.

– Men att sänka lönerna för en redan lönemässigt eftersatt arbetsgrupp och att dessutom kalla det för ett lätt yrke är inte rätt väg att gå, säger hon.

Karin understryker att undersköterskor borde sträcka på sig och fokusera på att visa vad de gör bra och lyfta fram yrkets fördelar.

– En kram. Ett ansikte som lyser upp. Värmande ord från en närstående. En vals tillsammans. Det är belöning i sig, säger Karin Karlsson.

Hon betonar att fler behöver lockas till vården, inte att färre ska söka sig till yrket.

– Vilka signaler sänder det till våra gamla att vårdyrket inte prioriteras alls? Vi undersköterskor har en lön som inte på långa vägar motsvarar det arbete vi utför, därför vore det ett stort steg tillbaka att ge sig in i att hämma den löneutveckling vi kämpar för.

Karin konstaterar att mitt i all statistik, siffror och dokumentation får vi aldrig glömma att det är människor vi möter.

– Det är människor som ska behandlas med respekt, allt för att sträva mot att göra vardagen begriplig, få personen att känna sig som en del av ett sammanhang med livsglädje som mål, oavsett hur långt gången personen är i sin sjukdom, konstaterar Karin Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om