Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ett förlorat år för knallarna: "Nu är det totalt kört"

Coronautbrottet raserade deras år. "Det är kämpigt nu", säger knallarna Kurt och Kerstin Karlsson.

Knallarna Kerstin och Kurt Karlsson har garaget fullt av prylar med trädgårdsinriktning som de hoppas få sälja på marknaderna så snart som möjligt.

Knallarna Kerstin och Kurt Karlsson har garaget fullt av prylar med trädgårdsinriktning som de hoppas få sälja på marknaderna så snart som möjligt.

Foto: Christer Andersson

Rejmyre2020-10-18 16:00

Garaget och källaren är fulla av varor som skulle ha sålts på årets marknader runt om i landet. 

Men allt ställdes in och nu är grejerna kvar i kartongerna hemma hos Kerstin och Kurt i Rejmyre.

– Nu är det totalt kört. Det finns ingenting. Det är inte klokt. Vi har tappat minst 95 procent av våra inkomster i år. Vi har fått låna pengar privat för att kunna betala varorna, avgifter och hyror. Vi har inte så höga pensioner. Det är kämpigt nu, säger Kurt med inflikningar från Kerstin.

De hann med två marknader i februari, Köping och Arboga, innan pandemin ställde in allt. Älvsjös stora trädgårdsmässa fick ge plats för ett tillfälligt coronasjukhus, som aldrig kom till användning.

– Staten har skjutit till pengar till många, men ensamföretagare som knallar har lidit enormt nu. Krögarna får in lite pengar i alla fall, men vi får inget in. Vi är inte ute efter bidrag, men att kunna låna hade varit perfekt, säger Kurt.

Allt började 1985 med ett litet tryckeri i källaren. Där tryckte de t-shirts och annat. Första gången ute på marknad sålde de bara för 330 kronor i ett litet stånd i Söderköping.

– Det har alltid varit en hobby för oss och det är det fortfarande. Det blir ett sätt att leva. Det blir som ett gift, när man hållit på så länge känner man många knallar och arrangörer, säger Kurt.

Knallarnas säsong startar i Älvsjö i mars och sträcker sig till marknaden i Vimmerby i advent. Förr hann de med ett 60-tal marknader per år, numera som pensionärer nöjer de sig med 35, från Torsby i norr till Kalmar i söder.

– Man har inte samma gnista och tempo som förr. Men vi måste fortsätta. Vi måste bli av med lagret, säger Kurt.

Att rulla iväg med buss och husvagn är ren avkoppling, ett nöje som ger livet en liten guldkant, tycker paret.

– En sån här dag skulle det vara underbart. Att vara ute och träffa folk. Den sociala biten är jätteviktig. Man är lite av en socialarbetare ibland. Många ensamma stannar och pratar, säger Kerstin.

Under 25 års tid har de ansvarat för Rejmyre Marken som lockat upp till 12 000 besökare, när de sa ifrån i år bröts den långa traditionen av pandemin.

Vad det blir av den och alla andra marknader nästa år har de förstås ingen aning om. De bär ett litet hopp för Brunnebys julmarknad i december.

– Utomhus över fyra dagar skulle inte vara några problem. Avstånden kan vi absolut hålla, men polisen ger inga tillstånd nu. Vi kan bara avvakta och hoppas, säger Kurt.

Karta: Rejmyre
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!