Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Efter besvikelsen – de får stöd: "Betyder jättemycket"

Bidraget togs bort förra året, men nu väljer kommunen att göra en treårig satsning på Rejmyre Art Lab. "Det betyder jättemycket", säger Sissi Westerberg.

Sissi Westerberg, grundare till Rejmyre Art Lab, konstaterar att det betyder jättemycket att kommunen gör en treårig satsning på deras verksamhet.

Sissi Westerberg, grundare till Rejmyre Art Lab, konstaterar att det betyder jättemycket att kommunen gör en treårig satsning på deras verksamhet.

Foto: Fredrik Nygren

Rejmyre2022-02-19 16:45

Rejmyre Art Lab har funnits sedan 2009 och arbetar för att etablera Rejmyre som mötesplats för konst och hantverk. Syftet är att skapa ett utbyte mellan lokalsamhället Rejmyre och svenska och internationella kulturutövare, samt att utveckla nya metoder för hur konst och samhälle kan mötas.

Under åren 2018–2020 fick föreningen ett årligt verksamhetsbidrag på 100 000 kronor från kommunen och ansökte om den dubbla summan 2021. Då fick de avslag på grund av det tuffa, ekonomiska läget i Finspångs kommun vid tillfället.

undefined
Finspångs kommun gör en treårig finansiering på Rejmyre Art Lab, som tilldelas 200 000 kronor per år till sin verksamhet.

– Men nu har vi valt att ge ett årligt bidrag på 200 000 kronor och förbinda oss att göra det i tre år. Bidraget ligger till grund för andra bidrag som de söker från exempelvis Region Östergötland och Kulturrådet, säger Hugo Andersson (C), samhällsbyggnadsråd i Finspångs kommun.

Sissi Westerberg, grundare till Rejmyre Art Lab, var besviken när bidraget togs bort, men är desto mer belåten nu.

– Det är väldigt viktigt för oss och en signal att kommunen vill stötta oss och att de bryr sig om kulturen, menar Sissi Westerberg.

Enligt kommunens kulturstrategi kommer Rejmyre Art Lab tillsammans med Kulturskolan att starta och utveckla verksamhet för ungdomar i åldern 13–16 år under året. Det är en verksamhet som främst ska bedrivas i Rejmyre.

undefined
Syftet med Rejmyre Art Lab är att skapa utbyte mellan lokalsamhället Rejmyre och svenska och internationella kulturutövare.

2020 startades ett samarbetsprojekt för barn och unga i Rejmyre, som går under namnet Konstlabbet. Det handlar om ett projekt som finansieras med medel från Allmänna arvsfonden och ska pågå i tre år.

– Det är imponerande vad de gör med lite resurser, säger Hugo Andersson.

Sissi Westerberg påtalar vikten av att få hållbarhet i verksamheten och lyfter fram olika saker som bidraget ska användas till.

– Finansieringen innebär bland annat att vi kan ha personal anställd på lång sikt. Vi har tidigare satsat på barn i åldern sex–tolv år, men satsar nu även på äldre barn, säger Sissi Westerberg.

Ett stort projekt genomförs i sommar, där en paviljong ska byggas. 

– Bidraget kommer framförallt att gå till koordinering av programverksamhet i Engelska magasinet, där har vi vårt huvudsakliga samarbete med kommunen. Vi kommer att anställa en programansvarig för konstutställningar i Engelska magasinet, som också kommer att planera all vår andra programverksamhet. Vi vill vara en länk mellan det som sker i konstvärlden och lokalsamhället Rejmyre, konstaterar Sissi Westerberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!