Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Efter 20 år blir teaterspelet om Rejmyre musikal

Idén föddes för ett år sedan av medlemmarna i Rejmyre Musikförening. Nu har man kommit en bra bit på väg mot att förverkliga tanken på ett nytt Rejmyrespel i musikalspel.

Har tagit det första steget. Lasse Johansson, Janne Hillman, Robban Zetterberg, Stefan Arvidsson med sonen Elias och Stellan Wall på den plats bakom glasbruket där scenen på vilken musikalen ska utspela sig ska stå.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Har tagit det första steget. Lasse Johansson, Janne Hillman, Robban Zetterberg, Stefan Arvidsson med sonen Elias och Stellan Wall på den plats bakom glasbruket där scenen på vilken musikalen ska utspela sig ska stå. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Rejmyre2005-02-03 06:00
För 20 år sedan enades hela Rejmyre och folk från alla andra möjliga och kanske omöjliga ställen i arbetet med att sätta upp Spelet om Rejmyre. Ett spel om bygdens och brukets historia.
Det är samma manus man utgår ifrån nu också men man lägger till musik och skapar en musikal. För regi och manus står Robban Zetterberg som skrev originalmanuset och som på det här sättet gör lite av en comeback i Rejmyre.
Arbetet med musikalen är i gång och ännu mer sätts i rullning när människor som är intresserade av att delta får möjlighet att lära sig mer.
- Mycket kommer att drivas i cirkelform där vi bland annat kommer att lära mer om teater och skådespeleri. Det kan bli så att vi sätter upp föreställningar under resans gång, säger Robban Zetterberg.

Delat ansvar
Projektledare för arbetet med musikalen är Stefan Arvidsson och Stellan Wall, båda från Rejmyre Musikförening. Båda fulla av entusiasm.
- Alla har lagt ner ett hästjobb för att hitta bra folk som kan hålla i olika delar, berättar Stefan
- Anci Florentz ska hålla i dansgrupper, Lisa Tilling i körsång och Carolina Duraffourd som är sångpedagog ska håla i den biten, säger Stellan.
De har försökt att skapa en plan organisation där ansvaret fördelas över många personer i många grupper så att det inte blir för stort ansvar för någon eller några få.
- Ingen ska känna att arbetet med musikalen är en börda, ingen ska ha för mycket ansvar, säger Stefan.

Temadagar med historia
På olika sätt försöker man få med sin bygd och dess invånare i arbetet inför och med musikalen. Ett sätt är att samarbeta med skolan genom temadagar där eleverna får lära om sin historia - den i Rejmyre.
- Annars får man bara lära sig om kungar och årtal och det är nog inte så många som kan historien om glasbruket, säger Stefan Arvidsson.
Flera hundra personer hoppas projektledarna på att kunna engagera i musikalen, bara på scen kommer närmare ett 70-tal att medverka. Till det kommer ett storband, snickare, pedagoger och massor av andra människor som behövs för att ro projektet i hamn.

Nu behövs kontanter
För att finansiera projektet har man varit i kontakt med olika tänkbara finansiärer och sponsorer. Lokalen för projektets kansli sponsras till exempel av Vallonbygden, NÖK - Viberga har också visat sitt engagemang i musikalen.
Musikalen kommer att ha premiär sommaren 2006 och liksom för 20 år sedan kommer man hålla till bakom glasbruket.
- Vi önskar att vi kunde få till en permanent scen, men när vi pratat med kommunen har de varit mer inne på en mobil variant. Fast ingenting är riktigt klart än, säger Stellan Wall.
Klart är det dock att arbetet med musikalen har satt igång och klart är också att det kommer att hända massor av saker på vägen dit. Mest hela tiden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om