Den stora utmaningen
Kanske står de inför sitt livs utmaning. Paret Andersson/Isaksson som just nu håller på att installera sig i nya lokaler på glasbruksområdet. Här ska de tillverka lergods a la Reijmyre.
Här spirar drömmar om både inredning och tillverkning i det som ska bli både Eva Isakssons och Lars Anderssons butik och öppna verkstad. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Jag kommer ursprungligen från Finspång, flyttade i slutet på 60-talet, säger Lars.
Här i trakterna finns fortfarande släkt kvar och det var via kontakter som ryktet gick om att Lars och Eva hade sålt sin fabrik för att starta på nytt. Kanske skulle det gå att locka dem till Rejmyre. Det gick. Nu är de på plats och samtidigt som hantverkarna fixar med det sista funderar Lars och Eva på hur de ska inreda sin nya butik.
- Det är fantastiskt att få vara med från början och bestämma hur vi vill ha det.
Verkstad som förresten ska bli en öppen sån, så att man som besökare ska kunna se hur hantverkarna drejar och formar leran till bruksföremål. För även om de startar något alldeles eget kommer det fortfarande att röra sig om bruksföremål. Tillbringare, kannor och trädgårdskrukor. Tankarna snurrar snabbt snabbt när de tänker ut sin alldeles nya och egna kollektion.
- Men vi kommer att börja med en baskollektion så får vi se hur det utvecklas, säger Lars.
Flera hundra nyrenoverade kvadratmetrar får de vara med och utforma.
- Här ska drejskivorna stå, här ska vi ha hyllor, här ska vi nog ha ett lager, berättar Eva och Lars samtidigt som de visar oss runt i lokalerna.
Det går inte att ta miste på deras entusiasm inför allt det nya, även om det är mycket som ska ordnas innan de kan se sig som Rejmyrebor - eller Finspångsbor.
- Vi håller på att leta hus, antingen här eller i Finspång, berättar Lars.
Samtidigt ska de tömma sin gamla fabrik på 3 000 föremål. I slutet på april, början av maj räknar de med att vara på plats i de nya lokalerna, men redan nästa vecka ska den nya gasoleldade ugnen vara på plats på en specialbyggd yta på baksidan.Någon lertradition finns enligt Eva inte tidigare i Rejmyre, men för paret Andersson/Isaksson är det inte riktigt bara att blunda och hoppa. De har en stark tro på sig själva som hantverkare och på Rejmyre som hantverksort.
- Hade det inte varit för glasbruket hade vi inte flyttat hit. Men i och med att det finns och att kommunen satsar på glasbruksområdet känns det jättebra, säger Lars.