De letar konstens kärna i Rejmyre
Under veckan har 13 konstnärer från Finland, Sverige, Norge och USA samlats i Rejmyre för sammankomsten "Rejmyre Matters". Tanken är att vistelsen på orten och möten med människor som bor och arbetar där ska inspirera till nya konstverk.
Konstnären Sissi Westerberg använder gamla formar från Reijmyre Glasbruk för att göra figurer i latex.
Foto:
Från LA till Rejmyre
För fyra år sedan köpte hon och konstnärskollegan Veronica Wiman ett torp i Kalbo, där de tillbringar sommarhalvåret. Snart fick de upp ögonen för Reijmyre Glasbruk och det arbete som pågår där.
Förra året samlades 20 konstnärer från Finland, Sverige, Norge och USA i Los Angeles för ett två veckor långt konstnärsutbyte. När det blev dags för gruppen att mötas på nytt föll valet på Rejmyre.
- Efter Los Angeles tyckte vi att det var en intressant kontrast att ta konstnärerna till Reijmyre, säger Sissi Westerberg.
Olika bakgrunder
Konstnärerna har olika bakgrund och arbetar inom flera skilda ämnesområden. Till exempel inom arkitektur, formgivning, videokonst, smycken och illustrationer.
- De diskussioner vi har blir intressanta eftersom vi har så många olika utgångspunkter, säger Sissi Westerberg.
Under veckan ordnas studiebesök, diskussioner och möten. Arbetet med de egna projekten sker i Reijmyre Glasbruks lokaler. Den speciella miljön ger inspiration. Sissi Westerberg använder själv brukets gamla formar för att göra egna avgjutningar i latex.
En annan som direkt inspirerats av arbetet i glasbrukets miljö och de som arbetar där är Daniel Peltz, från Rhode Island i USA, som arbetar med videokonst. Genom sitt verk "Making glas on tv" har glasblåsarna blivit direkt delaktiga i hans konstverk och han i deras arbete.
Istället för att titta direkt på glaset när de blåser har Daniel Peltz monterat en videokamera som filmar glaset och visar upp det på en skärm som glasblåsarna kan titta på. Daniel Peltz filmar sedan glasblåsarnas arbete. Dessutom filmar en tredje person Daniel Peltz när han filmar.
- Jag ville veta hur det var att göra glas och samtidigt bli delaktig i processen, säger han. På ett sätt är det som att glasblåsarna alltid är med på tv. Det är alltid någon som tittar på vad de gör.
Glasblåsarna var inte svåra att övertala att delta i videokonsten.
- Jobbar man med glas är det mycket konstnärer som kommer, så det är klart att vi ville testa, säger glasblåsaren Hans Karlsson.
Men varken han eller hans kollega Birger Karlsson trodde att projektet skulle vara möjligt att genomföra. De trodde inte att det skulle kunna gå att blåsa glas utan att titta direkt på glaset.
"Sitter i ryggraden"
- Det var svårt först, säger Birger Karlsson. Vi trodde inte att man kunde göra det, men man kunde. Det är helt otroligt, men det sitter i ryggraden. Det är kul.
Idag avslutas "Rejmyre Matters" med en utställning av konstnärernas prototyper till konstverk på Engelska Magasinet i Rejmyre. Men Sissi Westerberg säger att det egentligen inte handlar om en utställning.
- Vi kallar det inte utställning utan underlag för diskussion, säger hon. Vår verkliga utställning kommer att ske här nästa sommar. Det är vår ambition.