De blåser nytt liv i Rejmyresmedjan
För länge sedan fanns det en smedja intill Reijmyre Glasbruk. På exakt samma plats, mitt i det som nu kallas hantverksbyn, kommer det nu åter att finnas en smedja och även annat hantverk. Det är Michael och Linda Maasing som i dagarna startar verksamhet där.
Linda Maasing visar hur det går till att göra en spik. När Maasings Hantverk & Smide öppnar i maj är tanken att besökarna ska kunna stanna till och titta på hur det går till att smida.
Foto:
Michael Maasing är smed och har under flera års tid haft smedja i Grytgöl och den kommer han att ha kvar även fortsättningsvis.
- Där kommer jag att hålla kurser och det är en bra smedja för beställningssmide, när jag ska göra lite större saker. Här kommer det att finnas en möjlighet för folk att se när vi jobbar. Nu får jag nära hem och Grytgöl är ju inte en sådan turistattraktion. Det här innebär också en möjlighet för oss båda två, säger Michael Maasing.
Smeder tidigare
Med det menar att han att både han och hustrun Linda kommer att kunna ägna sig åt sina respektive hantverk i samma lokaler. Linda sysslar också med smide, men framförallt med annat hantverk såsom skinn och textil. Tanken är även att hon ibland ska visa hur skinnberedning går till.
Nu håller de på att inreda de nyrenoverade lokalerna, där den gamla stilen ändå har bevarats, som är på cirka 70 kvadratmeter. Ässjan står på plats i en del av lokalerna.
- Det som är lite roligt är att det har funnits smeder förut här en gång i tiden, berättar Linda Maasing.
- Det mesta var utrivet, men kåpan fanns kvar, berättar Michael Maasing.
Visar hantverksyrket
En arbetshörna för Linda har också inretts i lokalerna. Dessutom kommer det att finnas plats för ett minigalleri och butik.
- Folk kommer att få titta på när vi jobbar och vi varvar olika hantverk. Vi tycker att det är viktigt att till exempel barn får se hur det går till. Det finns inte många som sysslar med smide i dag, men hantverks- och det kulturhistoriska intresset är stort i Sverige, menar Michael Maasing.
Linda och Michael kommer alltså både att visa sin verksamhet i praktiken och sälja det de gör. Det kommer att finnas smide i olika varianter, till exempel konstsmide, inredningsdetaljer och byggnadsbeslag. Likaså kommer det att finnas skinnprodukter och textila handarbeten.
- Nu koncentrerar vi oss på att se till att smidesverksamheten fungerar till Glasets dag när vi öppnar, men det kommer att bli mycket jobb efter det också. Det behövs alltid en inkörningsperiod, säger Linda Maasing.